Ο Ν. Παρασκευόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στις 17/5 στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τα επεισόδια της Παρασκευής, με τη δίκη των “Πυρήνων της Φωτιάς”:
"Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ελπίζω ότι θα λυθεί γρήγορα, διότι ο διευθύνων τη δίκη για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να φροντίσει να αλλάξει η αίθουσα.
Εγώ ήδη έχω κινηθεί, ζήτησα να προσδιοριστεί η καινούργια αίθουσα και είμαι έτοιμος να αποφασίσω την αλλαγή της αίθουσας της δίκης των “Πυρήνων της Φωτιάς”.
Δημοσιογράφος: Γιατί όλα αυτά δεν έγιναν από πριν;
Ν. Παρασκευόπουλος: "Γιατί τώρα ζήτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου των “Πυρήνων της Φωτιάς” την αλλαγή της αίθουσας. Η ουσία εδώ είναι η εξής: το Σύνταγμά μας, η κοινωνία μας, όλος ο κόσμος, θέλουν ο υπουργός Δικαιοσύνης να μην επεμβαίνει στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Εάν επενέβαινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και έλεγε να αλλάξει η αίθουσα και μάλιστα δεν υπήρχε αμέσως άλλη αίθουσα και αυτό σημαίνει αναβολή, σημαίνει διακοπή, σημαίνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να αναβάλλει δίκες... Δεν μπορεί νομικά, αλλά δεν είναι και σωστό να γίνεται αυτό. Μπορεί το δικαστήριο να κρίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων δεν πρέπει να διακοπεί, διότι εάν διακοπεί μπορεί να επηρεαστεί η πορεία μιας υπόθεσης. Γι αυτό, ο μεν νόμος ρητά ορίζει ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ορίζονται με πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης. Λέει, λοιπόν, ο οργανισμός των δικαστηρίων, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αλλάξει την αίθουσα, εφόσον το ζητήσει ο διευθύνων τη διαδικασία, δηλαδή όταν υπάρχει μια διαρκής αδυναμία, αντικειμενική, να διεξαχθεί η δίκη σε έναν τόπο".
Δημοσιογράφος: Εσείς είπατε ότι από τον Σεπτέμβριο, η δίκη της Χρυσής Αυγής θα πάει σε αίθουσα του Εφετείου...
Ν. Παρασκευόπουλος: "Όχι, δεν είπα αυτό ακριβώς, γιατί δεν είναι δικό μου θέμα, αυτεπαγγέλτως και χωρίς να μου το ζητήσει η δικαιοσύνη, να πω ότι θα πάμε. Εγώ είπα ότι ετοιμάζω, εντατικά, κάνω το παν για να έχω μια έτοιμη αίθουσα και αυτό μπορεί να είναι έτοιμο από τον Σεπτέμβριο... Αυτή η ετοιμασία έχει αρχίσει από τότε που εγώ βρέθηκα σε αυτό το υπουργείο. Η προετοιμασία για τη δίκη, για την αίθουσα του Κορυδαλλού, είχε ξεκινήσει από το 2014, έτσι βρέθηκε εκείνη η αίθουσα να είναι έτοιμη. Η άλλη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται τώρα. Αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλαγή αίθουσας, συνδέεται ιδίως με το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν έχει ζητήσει αλλαγή αίθουσας, σε ό,τι αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής".
Δημοσιογράφος: Εν τέλει, η δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμα ουσιαστικά. Πείτε μας την πρόβλεψή σας για το αν θα κυλήσει ομαλά, αν θα συνεχιστεί ομαλά αυτή η διαδικασία, ώστε να καταλήξει κάποτε, κάπου;
Ν. Παρασκευόπουλος: "Ελπίζω να προχωρήσει η δίκη, ασφαλώς το ελπίζω, αλλά τώρα και τις δυσκολίες είμαι σε θέση να δω και γι' αυτό το λόγο ετοιμαζόμαστε εντατικά να έχουμε και εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε, η προετοιμασία μιας αίθουσας ικανής να υποδεχτεί μεγάλες δίκες δεν είναι εύκολο και δεν είναι και έργο που θα χρειαστεί μόνο μία φορά. Φαίνεται ότι προχωρούμε σε μία εποχή που θα υπάρχουν μεγάλες δίκες και ακόμη και αν τελειώσει το θέμα με τη Χρυσή Αυγή, πιθανώς, θα υπάρχουν και άλλες ανάγκες για μεγάλες δίκες".
* Για την προσαρμογή του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια:
"Νομίζω ότι τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι... Θα έχουμε μία αναλυτικότερη ρύθμιση θεμάτων ασφαλιστικών, περιουσιακών σχέσεων μεταξύ των συντρόφων. Νομίζω ότι θα είναι ένα νομοθέτημα το οποίο θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της συμβίωσης".
Δημοσιογράφος: Είχαμε ακούσει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και θα έρθει στο Δικαιοσύνης. Πού βρίσκεται η υπόθεση;
Ν. Παρασκευόπουλος: "Δεν έχω ακούσει να υπάρχει κάποια πρόοδος σε αυτό το σενάριο. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο, οπότε νομίζω ότι δεν προχωράει".
Keywords
Τυχαία Θέματα