Ο Τ. Κορωνάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στις 17/5 στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* Για την εκστρατεία ενημέρωσης για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης:
"Το βασικό μας στήριγμα και βασικό στήριγμα αυτής της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο λαός και νομίζω ότι τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, όσο πιο ισχυρή είναι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της εντολής που έχει δώσει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, με τους δανειστές... Είναι
κομβικό να φτάσει όλη η ενημέρωση στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι σήμερα, έχουμε δει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν κυρίως τις απαιτήσεις των δανειστών, παρά τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε με την κοινωνία, να συζητήσουμε πώς έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα εδώ, τι έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να προχωρήσει στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης... Τον τελευταίο μήνα, έχουν διοργανωθεί πάνω από 50 εκδηλώσεις – συνελεύσεις στην επαρχία και πάνω από 60 αντίστοιχες στην Αθήνα. Αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αυτό μας δίνει και δύναμη, γιατί από το να διαβάζεις μια δημοσκόπηση, είναι πολύ καλύτερο να συμμετέχεις σε μία ανοιχτή συνέλευση με κόσμο και να παίρνεις πρωτογενώς τα ερωτήματα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, υπάρχει όμως ακόμα και μια σταθερή στήριξη στη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης".
* Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την πολυγλωσσία εντός της κυβέρνησης:
"Είναι μια κρίσιμη περίοδος με πάρα πολλές εξελίξεις και, επίσης, η επίθεση, αλλά και η παραπληροφόρηση από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δημιουργούν ένα χαοτικό κλίμα. Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας να εξασφαλίσουμε την πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση, τόσο εσωκομματικά, όσο και στην κοινωνία και είναι λογικό να υπάρχουν έντονες συζητήσεις και για την τακτική μας, αλλά και ερωτηματικά, σε σχέση με τα όρια ενός έντιμου συμβιβασμού, που θα αντιστοιχείται, όμως, με το πολιτικό μας σχέδιο -που είναι ο τερματισμός της λιτότητας-, θα διατηρεί την μεροληψία απέναντι σε όσους πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια και θα δίνει και μια προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο της εντολής, σε αυτό δουλεύουμε και νομίζω ότι η συμφωνία που είναι κοντά...".
Δημοσιογράφος: Είναι κοντά;
Τ. Κορωνάκης: "Οι μέρες είναι κρίσιμες, τα περιθώρια στενεύουν για όλους και θεωρώ ότι είναι προς όφελος όλων, να φτάσουμε κοντά στη συμφωνία... Νομίζω ότι οι μόνοι που δεν έχουν συμφέρον από μια συμφωνία είναι οι φανατικοί της λιτότητας, του ακραίου μονόδρομου, που επέλεξαν για την Ευρώπη και η στέρηση των λαών της Ευρώπης να διαπραγματευτούν, να αμφισβητήσουν αυτό το μονόδρομο. Η συνταγματική αρχή της Ευρώπης δεν είναι η λιτότητα, αλλά η Δημοκρατία. Και τη Δημοκρατία σήμερα πρέπει να την υπερασπιστούμε".
Δημοσιογράφος: Με δεδομένα όλα αυτά -περιμένουμε και την Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα-, η δική σας εκτίμηση τελικά είναι ότι είμαστε κοντά; Πάμε για συμφωνία ή όχι;
Τ. Κορωνάκης: "... Αν ήταν να πούμε ναι σε όλα, όπως συνήθιζαν να λένε, θα είχε κλείσει η συμφωνία από την αρχή και απλά δεν θα υπήρχε η ουσία της νέας κυβέρνησης... Η κυβέρνηση εργάζεται για να δοθεί μία λύση, που θα είναι βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια. Στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και φόροι που θα επιβαρύνουν πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα; Μπορεί να κάνει υποχωρήσεις, αλλά μπορεί να δεχθεί μία λύση που δεν θα συνδέεται με το χρέος, ώστε να μπορέσει να αναπροσανατολίσει πόρους προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας και νέος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί; Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η κυβέρνηση... Αν ήταν να εφαρμόσει το πρόγραμμα Σαμαρά, το εφάρμοζαν και οι προηγούμενοι".
Δημοσιογράφος: Προχθές στον Economist, o πρωθυπουργός, μίλησε για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και κάποια διευθέτηση του χρέους. Και μάλιστα, η λύση την οποία περιμένουμε, θα είναι η συνολική, όχι σε μάκρος χρόνου. Το βλέπετε ρεαλιστικό αυτό;
Τ. Κορωνάκης: "Έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό, με τον πιο επίσημο τρόπο, το θέμα και λέει ότι είναι απολύτως λογικό να τεθεί. Διότι αν συζητάμε μια συμφωνία που έχει χαρακτηριστικά ενός συμβιβασμού, που αναγκάζεσαι κι εσύ να κάνεις πίσω σε κάποια από τα πράγματα που πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσουν στο να βγει η χώρα από την κρίση, αν είναι να κάνεις πίσω, θα κάνεις πίσω γιατί αυτή η συμφωνία θα σου δίνει όρους βιωσιμότητας τα επόμενα χρόνια. Αν είναι να κάνεις πίσω, μόνο και μόνο για να βγάλεις ένα μήνα, δεν υπάρχει λόγος να πας σε μια συνολική συμφωνία... Το βρίσκω απολύτως ρεαλιστικό και πιστεύω ότι αν η κοινωνία μας στηρίξει και πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα γίνει βεβαιότητα".
Keywords
Τυχαία Θέματα