Ο Μ. Βαρβιτσιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στις 6/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενιαία μεταναστευτική πολιτική:

«Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου είναι αφιερωμένη σ' αυτό το θέμα. Από πέρυσι τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ανέλαβαν μια πρωτοβουλία να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης μέσα στην Ευρώπη. Γι' αυτό το λόγο, ανέλαβε η Κομισιόν να εκπονήσει ένα σχέδιο για το Task Force Mediterranean,
δηλαδή την δύναμη που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο στα νερά της Μεσογείου. Είναι θέμα της Μάλτας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Είμαστε οι τρεις χώρες που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση από τα ανατολικά και τα βόρεια της Αφρικής. Παράλληλα, είναι η Ισπανία που δέχεται πίεση από την πλευρά του Μαρόκου και της δυτικής Αφρικής. Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι τα σύνορά μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι αφύλακτα, κάτι το οποίο προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για παράδειγμα, ο οποίος λέει "σταματήστε να ελέγχετε τα σύνορα, αφήστε τα ανοιχτά" και αυτή είναι η πρότασή του και στην ευρωπαϊκή προεδρία του κ. Τσίπρα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία φύλαξη των συνόρων. Αυτό αντιβαίνει, καταρχάς, σε όλες τις συνθήκες που σήμερα εφαρμόζουμε, τη συνθήκη του Σένγκεν, η οποία επιβάλλει να υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδό μας και βέβαια στην εθνική νομοθεσία».

* "Στόχος μας να αποτρέψουμε την είσοδο των παράνομων μεταναστών":

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει -το έχετε δει και στον διεθνή τύπο και έχει συζητηθεί και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου-, μια σκιά διαδικασίας άτυπης επαναπροώθησης στη θάλασσα. Ισχύει αυτό;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Χθες το βράδυ διασώσαμε 22 μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στην ίδια περιοχή περίπου που εκτυλίχθηκε το προχθεσινό ναυάγιο και αφού τους διασώσαμε, περιμέναμε τις τουρκικές αρχές να τους παραλάβουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μέσα στη θάλασσα είναι διακριτό το σημείο. Σαφέστατα, στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την είσοδο παράνομων μεταναστών, όταν αυτοί εισέρχονται παρατύπως στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία, η οποία επιτελεί όλα τα εχέγγυα νομιμότητας».

* Για τον κίνδυνο ανατροπής της κυβερνητικής σταθερότητας μετά το δίλημμα Βενιζέλου:

«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Σαφέστατα, έχουν πολιτικό μήνυμα, αλλά δεν διαμορφώνουμε κυβερνητική πλειοψηφία, δεν διαμορφώνουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γι' αυτόν τον λόγο, βρίσκομαι στον αντίποδα της λογικής που θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει στην συνείδηση του πολίτη που ψηφίζει το διακύβευμα ότι πρέπει να διαμορφώσω μια Βουλή, η οποία να βγάζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβερνητικό σχήμα, μέσα από το οποίο θα διοικηθεί η χώρα».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ότι είναι άκαιρο το δίλημμα αυτό, από την πλευρά του προέδρου του ΠαΣοΚ;

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Θεωρώ ότι έχει μια εκλογική στρατηγική που απευθύνεται στους δικούς του ψηφοφόρους, οι οποίοι φαίνεται -δημοσκοπικά-, ότι αντιμετωπίζουν χαλαρά την υπόθεση και καλά κάνει εκλογικά να τους παρακινεί, ώστε να ψηφίσουν το ΠαΣοΚ με θέμα την κυβερνησιμότητα. Από την άλλη, μένει να φανεί ποιο θα είναι το μικτό αποτέλεσμα της κάλπης, γιατί δεν είναι μόνο η ευρωκάλπη. Είναι η κάλπη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις περιφέρειες της χώρας, που έχουν χαρακτήρα διοίκησης και εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες δομές, πρόσωπα και κομματικές αναφορές, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους -ιδιαίτερα στο επίπεδο των περιφερειών-, έχουν κομματικές απολήξεις. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση ενός τέτοιου διλήμματος αφορά τον κόσμο του ΠαΣοΚ, όχι όμως όλη την υπόλοιπη κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και η επιχειρηματολογία που λέει ότι αν τελικά το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς έχει εκλογικά αποτελέσματα αντίστοιχα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, δημιουργείται ένα πολιτικό ζήτημα νομιμοποιητικής βάσης για την κυβερνητική πλειοψηφία...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Οι κυβερνήσεις στηρίζονται και πέφτουν μέσα στο κοινοβούλιο... Δεν προκύπτει ότι υπάρχει ρεύμα ανατροπής, όπως το περιέγραφε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από πέρυσι τον Οκτώβριο. Αυτό το κλίμα ανατροπής δεν υπάρχει, δεν φαίνεται δημοσκοπικά. Άρα, τι συζητάμε; Γιατί θα πρέπει, δηλαδή, εφόσον δεν υπάρχει το κλίμα της ανατροπής, της ολικής ρήξης της κοινωνίας με τις κυβερνητικές επιλογές, να συζητάμε για κυβερνητική αλλαγή και πολιτικό πρόβλημα; Αντίστοιχα, αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αυτό τι θα σημαίνει για την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Δεν θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή εκεί; Δεν θα είναι μια καταδίκη των επιλογών που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα