Ο Μ. Μασουράκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha bank, Μιχάλης Μασουράκης, μίλησε στις 15/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Τα νούμερα δείχνουν ότι φέτος θα είναι, μάλλον, η τελευταία χρονιά που θα έχουμε μείωση στις τιμές των ακινήτων. Υπάρχει μία σταδιακή αποκλιμάκωση -τρίμηνο με τρίμηνο- και φαίνεται ότι όπως βελτιώνεται σταδιακά η οικονομική κατάσταση, φέτος θα είναι και η τελευταία χρονιά που θα έχουμε μείωση. Αυτό δεν σημαίνει

ότι αμέσως θα έχουμε αύξηση των τιμών των ακινήτων. Θα υπάρξει μία περίοδος δύο ετών, όπου οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και από εκεί και πέρα, κάπου στα τέλη του 2016, ενδεχομένως ν' αρχίσουμε να βλέπουμε μία μικρή αύξηση στον βαθμό που ομαλοποιείται η αγορά, θα επανέλθουν τα στεγαστικά δάνεια με ισχυρότερους ρυθμούς και θα υπάρχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για ν' αρχίσει ο κόσμος πάλι ν' αγοράζει ακίνητα. Αυτές οι δύο χρονιές, 2015 και 2016, μπορεί να μην δούμε μείωση στις τιμές των ακινήτων, αλλά μάλλον δεν θα δούμε και αυξήσεις... Υπάρχουν ευκαιρίες αυτή τη στιγμή, απλώς πρέπει να το αξιολογήσει ο καθένας και να πράξει ανάλογα με τις δυνάμεις που έχει».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική κατάσταση, η εκτίμησή σας ποια είναι;

Μ. Μασουράκης: «Οι προοπτικές για ανάπτυξη φέτος είναι αυτές που είναι. Δηλαδή, φέτος θα είμαστε κάτω από 1% ενδεχομένως, αλλά το νούμερο θα είναι θετικό. Προβλέπουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ο ρυθμός της ανάπτυξης θα είναι γύρω στο 1,5% - 2% και θα φτάσουμε γύρω στο 2,5% - 3,5% τα επόμενα χρόνια, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν ανατροπές...».

Δημοσιογράφος: Τα πρωτογενή πλεονάσματα μας επιτρέπουν -σε καθαρά οικονομική βάση και όχι πολιτική- να πάμε σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις που συζητάμε εδώ και ένα μήνα;

Μ. Μασουράκης: «Κάποιες φοροελαφρύνσεις είναι δυνατές και επιβεβλημένες. Από εκεί και πέρα όλες οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να εντάσσονται στην λογική ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η πορεία προς πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία να είναι ικανά να πληρώνουν τους τόκους στο δημόσιο χρέος. Αυτή τη στιγμή σε μετρητά χρειάζονται περίπου 6 - 7 δισ. ευρώ το χρόνο για πληρωμές τόκων. Συνεπώς κάπου εκεί πρέπει να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Φέτος θα είναι στα 3 δισ. ευρώ ή λίγο παραπάνω και πιστεύω ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τα εχέγγυα, με την έννοια ότι έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα μέχρι τώρα και δεν νομίζω ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα, αλλά το κύριο μέτρο το οποίο θα βοηθήσει στην παραγωγή των μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το γεγονός ότι θ' ανακάμψει η οικονομία... Και αν σήμερα μπορούμε να παράγουμε με μηδέν ανάπτυξη, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016, ώστε να μπορεί το χρέος να εξυπηρετείται από πρωτογενή πλεονάσματα...».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα