Ο Γ. Τόλιος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιάννης Τόλιος, μίλησε στις 15/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ:

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι ένα τμήμα των άμεσων μέτρων μιας κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Έχουν δημοσιονομικό σκέλος, αλλά είναι και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, που λειτουργούν ως "σωσίβιο"
της κοινωνίας. Έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί ήδη. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για δωρεάν ρεύμα σε κόσμο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή δωρεάν ιατρική περίθαλψη για εκείνους, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν την έχουν, για το πρόγραμμα στέγης για άστεγους, την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την κάρτα μετακίνησης για ανέργους κ.λπ.. Για όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν βρεθεί κονδύλια από αλλού... Έχουμε πει ότι το μνημόνιο για εμάς τέλος. Όταν λέμε ότι αυτό το χρέος δεν εξοφλείται και απαιτούμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του για ν' ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία, αυτό δεν μπορεί να είναι στον αέρα... Το 2014, ενώ τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται σε 53 δισεκατομμύρια ευρώ, οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια θα είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι και μόνο ένα μέρος από αυτά να μην δίναμε, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα επιβίωσης και δανεισμού. Λέμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χρειάζεται να διαγραφεί και για το υπόλοιπο να υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης... Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τον ελληνικό λαό για χάρη της ευρωζώνης. Αυτή είναι η ουσία...».

* Για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας:

«Μέχρι τώρα το όριο για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας νομίζω ότι ήταν 450.000 ευρώ. Εμείς λέμε να γίνει αναπροσαρμογή και ο στόχος μας είναι να μην λαφυραγωγηθεί η μικρομεσαία ιδιοκτησία. Αυτή θέλουν να "φάνε". Είναι καθαρή λογική των πιστωτών, ότι εκεί θα μπορέσουν να μας βάλουν χέρι. Άρα, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία θ' αφορά περιουσίες, τουλάχιστον, στο ύψος που είναι σήμερα... Δεν μιλάμε για τα εισοδήματα, ούτε για τα ενοίκια. Τα ενοίκια είναι εισόδημα και πρέπει να φορολογούνται κανονικά... Όσον αφορά τα ακίνητα, το ενοίκιο -που είναι η απόδοση- φορολογείται. Στην κατάθεση, που είναι αυτό καθεαυτό το ακίνητο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί... Πέρυσι είχαμε πει για 300.000 ευρώ, σε μια αναλυτική τοποθέτηση, το σκεφτήκαμε όμως ξανά, ας μην το κρύψω... Οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες κατραπακιές. Δεν είναι μόνο ότι έχεις μια μικρή ιδιοκτησία, αλλά δέχεσαι και πιέσεις από αλλού. Από το θέμα της υγείας, από το θέμα του εισοδήματος -υπερφορολόγηση-, την ανεργία και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις... Χρέη, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν, πρέπει να διαγραφούν, αλλά με έλεγχο. Ωστόσο, για τα χρέη, που μπορούν να εισπραχθούν από τη στιγμή που γίνει μια ρύθμιση και υπάρχει δυνατότητα της αποπληρωμής, λέμε ότι σε ορίζοντα επτά ετών μπορούμε να εισπράξουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 68 δισεκατομμύρια...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα