Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η είδηση είναι ότι μετά από τις μονομερείς ενέργειες, τώρα ακούω την αντιπολίτευση να διαπραγματεύεται. Κατά την άποψη μου, επί τρία χρόνια κορόιδευε τον κόσμο. Αν οι αντιπολιτεύσεις συνηθίζουν να το κάνουν έτσι... Εγώ που είμαι από το 2009 στην πολιτική δεν το έκανα και επειδή δεν είναι είναι η ίδια κατάσταση στη χώρα από το 2009 με αυτή του 1996, του 1980 και του 2000, εκτιμώ ότι όλα

τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να συμπεριφερθούν με διαφορετικό τρόπο. Όμως θα το βρουν μπροστά τους όλοι, όπως και το βρήκαν ήδη».

* Για διαπραγμάτευση:

«Η διαπραγμάτευση με εμάς έχει γίνει εδώ και χρόνια. Δεν την κάνουμε έξι μήνες ή ένα χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε θέσει. Μπορούμε να συμμετέχουμε στο τραπέζι και να λέμε τι έχουμε κάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το lock out, για το οποίο δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν το συζητάμε, όχι γιατί δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά γιατί, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Κεγκέρογλου, είχαμε συγκεκριμένο παράδειγμα μεγάλης επιχείρησης όπου έγινε η αναδιάρθρωση, χωρίς να αλλάξει ο νόμος. Άρα, κάθε φορά που πάμε σε κάποια διαδικασία, έχουμε επιχειρήματα, βάσει των οποίων μπορούμε να διαπραγματευόμαστε. Δεν λέμε γενικόλογα πράγματα και ως ΠαΣοΚ έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο, επειδή εμείς ούτε τα μνημόνια σκίζουμε ούτε τα διαγράφουμε μ' ένα νόμο, αυτό είναι αποδεδειγμένο. Η κοινοβουλευτική ομάδα, μετά από εισήγηση του προέδρου, κατέθεσε ένα συγκροτημένο σχέδιο επτά σημείων που περιλαμβάνει τον ασφαλή δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτόν το δρόμο θέλουμε ν' ακολουθήσουμε και εμείς και η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε, με ασφαλή τρόπο, να βγούμε από το μνημόνιο και να μη πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού».

* Για απολύσεις:

«Η χώρα έχει κάποιες δεσμεύσεις. Είναι όμως σε εξέλιξη, εδώ και τέσσερα χρόνια, -και φαίνεται ότι πρέπει να προχωρήσει σύντομα- η αξιολόγηση των πλαστών πιστοποιητικών. Έχουμε καθυστερήσει λίγο και πρέπει ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όποιοι έχουν. Θα μπορούσαμε να την είχαμε αρχίσει πιο εντατικά από την αρχή. Βεβαίως είχαμε και τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά προχωράμε. Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία βρεθούν τα άτομα, πρέπει να απολύσουμε και άλλους ή πρέπει να φτιάξουμε ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης για να μπορέσει να πάει ο καθένας στη δουλειά που πρέπει, να την κάνει με σωστό τρόπο για να έχουμε και παραγωγικότητα;... Μπήκε ένα πρώτο πλαίσιο που αφορούσε το 15% και το 25%, με το οποίο είχαμε τις διαφωνίες μας, αλλά ως ένα πρώτο βήμα το είπαμε για να έρθει το νέο σύστημα το οποίο δεν θα έχει ούτε 15% προς τα κάτω ούτε 25% προς τα πάνω. Ούτε θα πάμε στο παλιό, όπου το 80% το 90% ή το 95% αξιολογούνταν θετικά. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση από τα ψηλά κλιμάκια μέχρι τα χαμηλά. Εγώ ζω το τελευταίο καιρό μέσα στη δημόσια διοίκηση και θέλω να πω ότι έχει αλλάξει εντελώς η λογική των ανθρώπων. Πραγματικά αυτοί που μπορούν -γιατί υπάρχουν και κάποιοι που δεν μπορούν για να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους γνωστούς τρόπους που προσλήφθηκαν ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων- το προσπαθούν με άλλους όρους και όχι με τους όρους που ίσχυαν στο παρελθόν. Αυτοί που μπορούν και αυτοί που δεν μπορούν, κατά την άποψή μου, δεν θα συνεχίσουν να πληρώνονται το ίδιο. Επίσης, πρέπει ν' αλλάξουν και τα θέματα με τους συνδικαλιστές. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτά πρέπει να τ' αλλάξουμε και πρέπει βεβαίως να υπάρχουν δείκτες, σύμφωνα με τους οποίους, οι άνθρωποι που δουλεύουν ουσιαστικά να έχουν κίνητρο, όπως έχουν και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έχει αξία να το κάνει μια κυβέρνηση ή δύο κόμματα. Νομίζω ότι έχει μια μεγάλη αξία να παρθεί μια πολιτική απόφαση τουλάχιστον από το 60% ή 70% του πολιτικού κόσμου και της Βουλής. Αυτό θα ήταν πραγματικά ένα νέο δεδομένο στη πολιτική σκηνή. Ν' αποφασίσουμε, δηλαδή και να πούμε αυτά είναι τα κίνητρα, με αυτά τα κριτήρια... Χρειάζεται σύνθεση και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων. Συνεννόηση και συνεργασία».

* Για Κυρ. Μητσοτάκη:

«Με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδοκυβερνητικά, είναι καλές οι σχέσεις. Εκεί όπου συμφωνούμε είναι καλές, εκεί που διαφωνούμε λέμε την άποψη μας. Δεν είμαστε το ίδιο. Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης η συνεργασία με το ΠαΣοΚ ολοκληρώνεται στις εκλογές. Είναι δικαίωμα του είναι να το λέει, όπως είναι και δικό μας να λέμε τις απόψεις μας πάνω στα θέματα της δημόσιας διοίκησης. Έπρεπε, δηλαδή, να κλείσουμε το στόμα μας, επειδή έγινε προσπάθεια δύο φορές να αλλάξει η Διαύγεια; Είναι η άποψή μας και τη λέμε, όπως και ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δική του και λέει ότι εμείς δεν είμαστε ΠαΣοΚ. Πολύ σωστά το λέει, διότι εμείς δεν θέλουμε να είμαστε το ίδιο με τον κ. Μητσοτάκη».

* Για ΕΣΠΑ:

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει πάρει εμπροσθοβαρείς δράσεις 4,2 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν αρχίσει να προχωρούν από τώρα. Παράλληλα, το τελευταίο εξάμηνο, έχουμε απορρόφηση από το ΕΣΠΑ, πάνω από 900 εκατομμύρια στην αγορά, σε σχέση με πέρυσι. Προσπαθούμε να δώσουμε δυνατότητες στην αγορά, ώστε να υπάρχει και απασχόληση. Γι' αυτό και εμείς, ως ΠαΣοΚ, καταθέσαμε την πρόταση στο κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης για τη ρήτρα απασχόλησης...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα