Ο Γ. Πεταλωτής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠαΣοΚ και πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, μίλησε στις 3/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Όντως υπάρχει ένα μεγάλο, πρωτοφανές, ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και οι πολιτικοί, αλλά είναι και από τα πολύ ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, μπορούμε να πούμε. Εκείνο το οποίο οφείλω να υπενθυμίσω είναι ότι η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της, έτσι

όπως πίστευε ότι πρέπει να την κάνει. Το πώς παρουσιάστηκε όλο αυτό, οι συλλήψεις, το πώς δόθηκε επικοινωνιακά από την κυβέρνηση -αν όχι ρητά, τουλάχιστον με ένα πολύ μεγάλο νεύμα-, ότι θα καταλήξει αυτή η ιστορία -ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση-, σε σχέση με την προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα.
Είναι σίγουρο ότι ως εικόνα ο Μιχαλολιάκος και οι λοιποί σύντροφοί του σε αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται Χρυσή Αυγή και έχει επενδυθεί έναν κοινοβουλευτικό μανδύα, είναι μία εικόνα η οποία ήταν πρωτοφανής και σίγουρα ερέθιζε πολύ και το θυμικό, αλλά και τη λογική όλων μας. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα από τη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω κατά πόσο ανακατεύτηκε η κυβέρνηση σε όλο αυτό, εάν το έκανε όμως, θα έπρεπε να το κάνει πιο προσεκτικά. Γιατί, όντως, εάν κάποιος γνωρίζει νομικά ή εν πάση περιπτώσει βρίσκεται σε μία επαφή με τη νομική πραγματικότητα, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η σύλληψη είναι ένα στάδιο. Ακολουθεί η ανάκριση, όταν υπάρχουν κακουργήματα προς κατηγορία και αποφαίνεται ο εισαγγελέας με τον ανακριτή για το αν θα υπάρχει προσωρινή κράτηση, ανεξάρτητα με την υπόθεση και την έκβαση της δίκης αργότερα. Το πρόβλημα, λοιπόν, πιστεύω ότι δεν είναι στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη έκανε ,με κάποιο τρόπο, τη δουλειά της. Το πρόβλημα είναι ότι προβλήθηκε ή άφησε η ίδια η κυβέρνηση να καλλιεργηθεί μία προσδοκία ότι έχει τελειώσει η Χρυσή Αυγή. Όταν ο κ. Σαμαράς -όντας στο εξωτερικό-, δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στη φυλακή, ενώ δεν βρισκόταν -ήταν ούτε καν προσωρινά κρατούμενη, ήταν κρατούμενη στη ΓΑΔΑ, απλώς για να απολογηθούν-, τότε νομίζω είναι ευθύνη των πολιτικών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της κυβέρνησης, να δίνει τις σωστές διαστάσεις».

Δημοσιογράφος: Ο όρος κυβέρνηση -κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, αλλά και σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου-, έχει δύο κόμματα... Άρα φαντάζομαι ότι αποδίδετε ευθύνη μη αντίδρασης και στο κόμμα σας...

Γ. Πεταλωτής: «Το ΠαΣοΚ συγκυβερνά αυτή τη στιγμή με τη Νέα Δημοκρατία, με ό,τι σημαίνει αυτό και με όσες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις έχουμε πολλοί από εμάς. Από τη στιγμή που συγκυβερνά, έχει σαφέστατα την ίδια ευθύνη ή εν πάση περιτπώσει ένα μερίδιο ευθύνης. Την ηθική ευθύνη σαφώς την έχει. Την πολιτική ευθύνη επίσης, από τη στιγμή που στηρίζει με υπουργούς την κυβέρνηση. Γι' αυτό εγώ δεν ξεχωρίζω κόμματα , μιλάω για την κυβέρνηση...».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και για το θέμα του κυβερνητικού πλαισίου...

Γ. Πεταλωτής: «Βεβαίως έχω και αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει ακόμα κυβερνητικό πλαίσιο. Εάν πάμε αλλού, αυτή η περιβόητη συμφωνία που κάνουν τουλάχιστον όλα τα πολιτισμένα κόμματα, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όταν υπάρχει συγκυβέρνηση δύο κομμάτων, με διαφορετικές ιδεολογίες και αυτό που ονομάζουν συμβόλαιο στη Γερμανία μεταξύ των δύο κομμάτων, ακόμη στην Ελλάδα το περιμένουμε μετά από ένα χρόνο και συγκυβέρνησης... Το ΠαΣοΚ, ως κόμμα τουλάχιστον, επέδειξε σοβαρότητα, υπό την έννοια της εγκράτειας και της αποφυγής πανηγυρισμών. Είναι διαφορετικό το τι κάνουμε μεταξύ μας, γιατί το θυμικό είναι διαφορετικό από την πολιτική υπευθυνότητα και την ψυχραιμία. Πάντως πανηγυρισμοί από το ΠαΣοΚ δεν υπήρξαν, αν και το ΠαΣοΚ έθεσε εδώ και πάρα πολύ καιρό -και καλά έκανε-, το θέμα της Χρυσής Αυγής. Είναι σίγουρο ότι θα υπήρχε επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά η καλλιέργεια προσδοκιών σε ένα τόσο λεπτό και σημαντικό ζήτημα και σε τόσο πρωτοφανές και αμήχανο για πολλούς από εμάς ζήτημα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι προσεκτικότερη ...».

Και πρόσθεσε: «Κατ αρχήν υπάρχει αμηχανία από όλους όσοι βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν εντάσσουμε τον εαυτό μας στους συμπαθούντες ή στους ψηφοφόρους της. Καταδικάζουμε, γνωρίζουμε πολύ καλά -τουλάχιστον εγώ, όπως και πολλοί άλλοι πιστεύω-, ότι πρόκειται πραγματικά για μία εγκληματική οργάνωση, που είναι από το παρελθόν. Όσο κι αν βλέπαμε γραφικά στο παρελθόν την εγκληματική οργάνωση που είχε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις και ενέργειες. Από εκεί και πέρα όμως, είναι αλήθεια ότι δεν λύθηκε στην πολιτική ομήγυρη το θέμα αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Κι εγώ ειλικρινά ήμουν και είμαι εναντίον των εύκολων λύσεων, απλώς μία περιθωριοποίηση από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και τελειώσαμε ή μία καταδίκη. Αυτή είναι απαραίτητη. Για να αντιμετωπιστεί όμως η Χρυσή Αυγή, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη δουλειά, να αναδειχθεί ότι το σημερινό μέγεθός της, είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας του μίσους των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Η Χρυσή Αυγή πατάει πάνω στα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας, αλλά το μίσος το οποίο έχει δηλητηριάσει τη ζωή των πολιτών καλλιεργήθηκε με ευθύνη και άλλων κομμάτων, που βρίσκονται σαφέστατα μέσα στο συνταγματικό τόξο. Πραγματικά νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πιο περίπλοκη η διαχείριση του θέματος της Χρυσής Αυγής».

Δημοσιογράφος: Ποιος από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου καλλιέργησε αυτό το κλίμα μίσους;

Γ. Πεταλωτής: «Πρώτα από όλα, οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας -η οποία σήμερα παρουσιάζεται άμωμη και αμόλυντη-, είναι τεράστιες και ειδικότερα του κ. Σαμαρά. Όταν έπρεπε να δείχνει τότε την αποφασιστικότητά του, όταν δηλαδή μπαίναμε στα μνημόνια, όταν υπήρχε η ανάγκη μίας στοιχειώδους συναίνεσης για το τι θα κάνουμε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα, ύψωνε μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μαζί με την Χρυσή Αυγή το αντι-μνημονιακό μπαϊράκι, το οποίο το ξέχασε στα γραφεία της Ρηγίλλης, όταν έγινε κυβέρνηση. Βέβαια το μερίδιο της ευθύνης δεν είναι το ίδιο και μακριά από εμένα οποιαδήποτε ισοπέδωση. Η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστικό κόμμα. Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είναι κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, μιας που ανακαλύψαμε και αυτό τον όρο... Αλλά οι ευθύνες τους στη διάχυση του μίσους και στη δηλητηρίαση της κοινωνίας που ξέφευγαν πολύ από τις αντιδράσεις -οι οποίες και επιβάλλονταν προς την κυβέρνηση-, ήταν και είναι πολύ μεγάλες».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι ενδεχομένως νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ή νομοθέτημα, που φαίνεται να είναι στη σκέψη της κυβέρνησης για την αναστολή της χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κάποια βήματα;

Γ. Πεταλωτής: «Ως βήματα σίγουρα μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν. Δεν αντιμετωπίζεται φυσικά ένα φαινόμενο όπως αυτό της Χρυσής Αυγής μόνον με κάποια νομοθετήματα, γιατί είναι φαινόμενο το οποίο υπάρχει στην κοινωνία και δυστυχώς έχει ριζώσει. Από εκεί και πέρα, μου δίνετε και την ευκαιρία να θυμηθώ -επειδή και το ίδιο το ΠαΣοΚ νομίζω ότι κάπου το ξεχνάει, ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας πέραν όλων των άλλων και προς την Ε.Ε. -και δεν ξέρω εάν αρχίσαμε να πληρώνουμε πρόστιμα γι' αυτό-, το φέραμε. Υπάρχει ο νόμος Παπαϊωάννου και της δικής μου παρουσίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είχε περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και φτάσαμε σε τρεις μέρες να περνάει από την ολομέλεια επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Έγιναν οι εκλογές και εκεί έμεινε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μετά επανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης -όπως ισχυρίζεται και τον πιστεύω φυσικά-, μετά από πρόσκληση του κου Σαμαρά. Και μετά από πολλές αλλαγές στην άποψή του, ο κ. Σαμαράς είπε ευθέως ότι "δεν έχουμε ανάγκη από αντιρατσιστικό νομοσχέδιο", που σημαίνει ότι υπήρχαν πιέσεις στο κόμμα του, δεύτερες σκέψεις, μία πολιτική ανάλυση -τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου άποψη και το είχα πει από τότε-, ότι ο κ. Σαμαράς ξαφνικά θυμήθηκε ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό. Έλεγε να μην ερεθίσουμε πολύ τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τάσεις, που κλείνουν το μάτι σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Σήμερα, το ανακάλυψαν ξανά και η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου πρέπει να γίνει άμεσα ...».

Δημοσιογράφος: Πάντως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι η βασική τάση αυτή τη στιγμή μέσα στη Νέα Δημοκρατία...

Γ. Πεταλωτής: «Είναι λογικό, όταν υπάρχουν κόμματα, να υπάρχουν τάσεις, να υπάρχουν και πολλές απόψεις και ίσως θα ήταν καλό να είναι και θεσμοθετημένες. Αλλά σε ένα δεξιό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα όταν ο κ. Σαμαράς έχει και συγκεκριμένο επιτελείο, το οποίο είχε μία έφεση προς τα εθνικά θέματα -νομίζω ότι τώρα τουλάχιστον δεν την εμφανίζει- κοιτώντας με μία ματιά που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί κοντά στον εθνικισμό, είναι επόμενο, λοιπόν, να υπάρχουν τάσεις ή σκέψεις ότι τους ψηφοφόρους που κοιτάζουν προς τη Χρυσή Αυγή, μπορούν να τους δελεάσουν, φέρνοντάς τους στη δεξαμενή των ψήφων. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω το ότι ο κ. Σαμαράς έκανε πίσω στο αντιρατσιστικό, όταν χρειαζόταν να γίνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
πεταλωτης, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, υπουργειο δικαιοσυνης, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, οφείλω, συλληψεις, ρητά, μιχαλολιάκος, σαμαρας, γαδα, νέα, σημαίνει, ελλαδα, βουλη, παπαδημος, εκλογες, συγκεκριμένο, Αντωνης Σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, μιχαλολιάκος, ξανα, κοινωνια, κομματα, τι σημαινει, ρητά, το θεμα, αυγη, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, ηθικη, θεμα, πλαισιο, αμηχανια, βρισκεται, γινει, γραφεια, δυστυχως, δικη, δειχνει, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκμεταλλευση, εκφραση, εννοια, επρεπε, ευθυνη, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λογο, μακρια, ματια, ματι, μισος, μορφωμα, νομικη, οντας, ορος, οφείλω, παμε, προβληματα, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συλληψη, σκεψεις, ταση, τοξο, φυλακη, φυσικα, χρυση, ψυχραιμια, βηματα, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια ματια, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα