Φάρμακα και οικονομική δυσπραγία

Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς παίρνει την απόφαση να μειώσει από μόνος του και χωρίς τη συμβουλή γιατρού, τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του να προμηθευθεί φάρμακα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που ανακοινώθηκε το μεσημέρι στο συνέδριο που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με θέμα «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία».

Από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, κάτω από την επίβλεψη του Toμέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής

Δημόσιας Υγείας, σε 1.227 άτομα, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Το 91,7% δήλωσαν ότι φοβούνται την έλλειψη Δικαιοσύνης, το 84,4% την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια, το 82,6% την εγκληματικότητα και το 81,4% την αρρώστια.

Το 60% απάντησε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική του υγεία και το 52,6% τις σχέσεις του.

Το 55,7% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να αγοράσουν φάρμακα, ενώ το 28,4% αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Σχετικά με την πηγή ενημέρωσή τους σε θέματα Υγείας, οι συμμετέχοντες απάντησαν:
Το 79,7% ότι είναι πολύ και αρκετά ενημερωμένο για θέματα υγείας. Το 76% ενημερώνεται από το γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από ιστοσελίδες, το 25,4% από τα social media και το 24% από εφημερίδες.

Το 84,6% δηλώνει ικανοποιημένο από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνουν από το γιατρό, το 69,2% από τον φαρμακοποιό, το 54,4% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από το διαδίκτυο και το 34,2% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από τις εφημερίδες.

Ρεπορτάζ: Νίνα Κομνηνού

Keywords
Τυχαία Θέματα