Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 3/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα ένα σχόλιο γι' αυτό το γλυκόπικρο, αυτό το σκοτσέζικο ντουζ για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το προηγούμενο Σάββατο και την ικανοποίηση και την ανακούφιση που νιώσαμε όλοι μέχρι και τις πρωινές σημερινές εξελίξεις με την προφυλάκιση του κ. Μιχαλολιάκου.

Σπ. Λυκούδης: «Να ξεκινήσω από το αυτονόητο, αυτό που λέμε όλοι, όλες οι αποφάσεις της δικαιοσύνης

και σε όλα τα επίπεδα είναι σεβαστές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται κιόλας. Δηλαδή, όλοι έχουμε μπροστά μας το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που θεωρεί τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της απολύτως υπεύθυνη γι' αυτή. Παραπέμπονται, συλλαμβάνονται και ένα κομμάτι αυτού του διευθυντικού οργάνου αποφυλακίζεται. Υπάρχει αντιφατικότητα σε όλη την εξέλιξη. Τη μεν πρώτη μέρα, με γεμίζει αισιοδοξία μια δημοκρατία που αποφασίζει να αμυνθεί απέναντι σε μια απειλή. Τη δεύτερη μέρα που τους βλέπω να βγαίνουν έξω, να δέρνουν και να φτύνουν τους δημοσιογράφους, αισθάνομαι ένας ταπεινωμένος Έλληνας δημοκράτης. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά εύχομαι να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων».

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων; Αυτό είναι μια αυτονόητη επισήμανση για τόσο κρίσιμες στιγμές και για τη δημοκρατία...

Σπ. Λυκούδης: «Τι άλλο μπορεί να πει κάποιος; Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων σημαίνει όλοι οι θεσμικοί φορείς αυτού του τόπου και η δικαιοσύνη. να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία δέχεται ισχυρά πλήγματα από την επιθετικότητα ενός ναζιστικού μορφώματος, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο και αυτό το απέδειξαν οι χτεσινοί αποφυλακισθέντες -έστω και προσωρινά-, με την έξοδο τους από τα δικαστήρια. Οι άνθρωποι δεν "πιάνονται". Και νομίζω ότι στο τέλος πρέπει να θεωρήσουμε ότι η δημοκρατία οφείλει να συνεχίσει να αμύνεται».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνεστε, συμπεραίνετε ότι μέσα στις κινήσεις που έγιναν από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι σήμερα, υπάρχει και πολιτικό έλλειμμα διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης; Εννοώ και στην επικοινωνιακή διαχείριση και στα μηνύματα τα οποία θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι περισσότερο σαφή... Αισθάνεστε ότι έχει γίνει κάτι λάθος; Εντοπίζετε ενδεχομένως ευθύνες;

Σπ. Λυκούδης: «Με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορώ να εξάγω πολιτικά συμπεράσματα αυτή την ώρα. Είμαι πάντα επιφυλακτικός, ακόμα και στις εύκολες κρίσεις. Γνωρίζω ότι σε κάποια φωτεινή στιγμή, η ελληνική δημοκρατία παρέπεμψε στη δικαιοσύνη το διευθυντήριο μιας οργάνωσης, την οποία θεώρησε εγκληματική. Ήταν μια σοβαρή στιγμή λειτουργίας της ελληνικής δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα πως έγιναν οι επόμενοι χειρισμοί, διότι υπάρχει αντιφατικότητα στην κρίση, όταν η ηγεσία της δικαιοσύνης θεωρεί εγκληματική την οργάνωση και στέλνει τους αρχηγούς της με χειροπέδες στον ανακριτή... Από εκεί πέρα το γεγονός ότι με πολύ μεγάλη ευκολία, ίσως και με πολύ μεγαλύτερη άνεση, απ' ότι θα περίμενα , ένα κομμάτι του διευθυντηρίου αποφυλακίζεται έστω και προσωρινά, με κάνει να προβληματίζομαι αν αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή διαχείριση της υπόθεσης. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν βγάζεις εύκολα συμπεράσματα και αισθάνομαι ότι είναι εκτός πραγματικότητας ως αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος και το σύνολο των θεσμικών οργάνων της πολιτείας , που πρέπει να είναι σε συνεννόηση για την αντιμετώπιση της απειλής του φασισμού. Προσωπικά δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία (σ. σ των εύκολων συμπερασμάτων). Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι το μέτωπο της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμηση σας για το πολιτικό πεδίο της αντιμετώπισης του θέματος, από εδώ και πέρα και με την εικόνα ότι τρεις από το διευθυντήριο όργανο της οργάνωσης επιστρέφουν στη Βουλή... Ποιο πρέπει να είναι το πολιτικό πλαίσιο, ο τρόπος που πρέπει να αμυνθεί το Κοινοβούλιο , ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ότι είναι πολιτικό τώρα πια το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Η δικαιοσύνη προχωράει, θα κάνει τη δουλειά της, όπως νομίζει. Αλλά σε πολιτικό επίπεδο, όπως υποστηρίζουμε και εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά, εκτιμώ ότι χρειάζεται ένα αρραγές πολιτικό μέτωπο των δημοκρατικών κομμάτων, απέναντι στο φασισμό. Δεν μπορώ να ξέρω τι μορφές θα πάρει αυτό το μέτωπο. Καταρχάς, δεν μπορώ να ξέρω πως θα λειτουργήσει μέσα στη Βουλή. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να να λειτουργήσει η Βουλή με τρία ηγετικά στελέχη μιας εγκληματικής οργάνωσης που είναι υπόδικοι, να βρίσκονται δίπλα μας στα βουλευτικά έδρανα. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά και πρέπει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε».

Δημοσιογράφος: Άρα, εκ των πραγμάτων, δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών των άλλων κομμάτων ή θα πρέπει πάλι να περιμένετε να δείτε πώς θα αντιδράσει η Χρυσή Αυγή;

Σπ. Λυκούδης: «Δεν το συζητώ αυτό, αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά να εκφράσω και τη δική μου πολιτική απογοήτευση. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει η αναγκαία ωριμότητα στον πολιτικό κόσμο της χώρας για να βρει τα επίπεδα των πρωτοβουλιών που χρειάζεται. Αυτό είναι απογοητευτικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Παρόλα αυτά, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη συνείδηση του κινδύνου και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Εγώ, ως γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην πρώτη πρόσκληση που μου έγινε πριν 4 - 5 ημέρες για να συναντηθούμε οι γραμματείς των κομμάτων της δημοκρατίας και να συνεννοηθούμε για τη στάση μας απέναντι στο φασισμό, εντός τριών λεπτών είπα ότι δέχομαι και θα είμαι παρών. Και αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, γιατί δεν θέλησαν κάποιοι άλλοι, δεν γνωρίζω...

Δημοσιογράφος: Εννοείτε από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Σπ. Λυκούδης: «Προφανώς».

Δημοσιογράφος: Η πρόσκληση σας έγινε από ποιον;

Σπ. Λυκούδης: «Από τον γραμματέα του ΠαΣοΚ».

Δημοσιογράφος: Και η εικόνα που έχετε;

Σπ. Λυκούδης: «Δεν είχα επιφύλαξη ούτε για δύο λεπτά για να πω ότι ναι είμαι πρόθυμος να συναντηθούμε όλα τα κόμματα της δημοκρατίας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή του φασισμού.

Δημοσιογράφος: Και η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ...

Σπ. Λυκούδης: «Δεν έγινε ποτέ. Προφανώς γιατί δεν θα δέχτηκαν τα άλλα κόμματα, αλλά δεν ξέρω...».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το νομοθέτημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής;

Σπ. Λυκούδης: «Το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία χρηματοδοτεί μια εγκληματική οργάνωση, η οποία επιχειρεί την κατάλυσή της, νομίζω ότι είναι στοιχειώδες. Μερικές φορές συζητάμε τα αυτονόητα... Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Θα χρηματοδοτεί η δημοκρατία τους εχθρούς της; Αυτούς που θέλουν να την καταλύσουν;».

Δημοσιογράφος: Προτίθεται η Δημοκρατική Αριστερά να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού;

Σπ. Λυκούδης: «Νομίζω ότι είναι στις προθέσεις της. Δεν ξέρω πως θα το προχωρήσει τεχνικά. Πρόκειται για άλλο ένα θέμα, δεν είχαν κανένα λόγο τότε το δημοκρατικά κόμματα να μην προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Θυμόσαστε ότι είχε κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από τον κ. Ρουπακιώτη για να ισχυροποιηθεί περισσότερο το "νομικό οπλοστάσιο", παρότι ήταν ήδη ισχυρό και ταυτόχρονα ήταν τέτοιες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν πέντε διαφορετικά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσει κανένα και να μην υπάρξει λύση επί του θέματος. Αυτό ήταν από τις κακές στιγμές του Κοινοβουλίου. Ήταν παρωδία.... Το απόλυτο κακό είναι η φασιστική απειλή στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατό να μην συνεννοούμαστε όλοι μαζί για την αντιμετώπισή του ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα