Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 20/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ελληνική προεδρία και τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση:

«Η ελληνική προεδρία μπορεί να συμβάλλει αυτό το εξάμηνο σε μια προσπάθεια της χώρας να ξαναμπεί στο κέντρο του ευρωπαϊκού ραντάρ, διότι τα πέτρινα χρόνια της κρίσης ήμασταν στην περιφέρειά του. Οφείλει να αποδείξει και να επιβεβαιώσει ότι είμαστε ένα μέλος της ομάδας που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να αναλάβει πλήρως θεσμικούς ρόλους και θεσμικές
αρμοδιότητες, όπως αυτές της προεδρίας... Γίνεται με δικομματική κυβέρνηση. Αυτό κάνει ακόμα πιο επείγον και πιο δύσκολο το στοίχημα του πολύ καλού συντονισμού που απαιτεί μια προεδρία. Γίνεται σε μια εποχή που υπάρχει πρόγραμμα προσαρμογής και Τρόικα και βεβαίως σε προεκλογική περίοδο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό σχετίζεται και με τη μεγάλη πρόκληση να φέρουμε σε πέρας την νομική πια διαδικασία, διότι η πολιτική για την τραπεζική ενοποίηση συμφωνήθηκε στο χτεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, τη νομοθετική διαδικασία πλέον, αλλά ο ωφέλιμος χρόνος της νομοθετικής διαδικασίας μέσα στην ελληνική προεδρία είναι πολύ περιορισμένος. Είναι ουσιαστικά τρεις μήνες μέχρι να ξεκινήσει η προεκλογική καμπάνια».

Και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι θα γίνει μια σωστή διαχείριση, διότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος από πλευράς ευρωπαϊκής εικόνας. Τώρα, όσον αναφορά την στάση του κοινοβουλίου στην προσπάθεια που γίνεται απέναντι στην τραπεζική ενοποίηση. Η κριτική του κοινοβουλίου είναι σταθερή για όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αυτά τα χρόνια. Είναι πολιτικές αποφάσεις που βεβαίως τις έχουμε ανάγκη και ευτυχώς που έχουν ληφθεί, αλλά, αν δει κανείς το περιεχόμενό τους, θα δει ότι πάλι αποφασίστηκε ένα σύστημα -αυτός ο μηχανισμός εκκαθάρισης ή διάσωσης των τραπεζών-, εξαιρετικά πολύπλοκο. Θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να προικοδοτηθεί ο μηχανισμός με 55 δισ. ευρώ. Είναι μεγάλο ποσό, αλλά και πολύς ο χρόνος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει ενδιάμεσα. Για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο -το οποίο βρίσκεται και σε προεκλογική περίοδο-, όλα αυτά θεωρούνται ότι είναι πολύ λιγότερα, από αυτά τα οποία απαιτούνται, για να απαντήσουμε στις προκλήσεις».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η πρώτη μας σκέψη (σ.σ. για το μηχανισμό εκκαθάρισης και διάσωσης των τραπεζών) ήταν ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σαφείς και πιο γρήγορες οι διαδικασίες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρόταση, η οποία είναι δαιδαλώδης και χρονοβόρα. Θα προσπαθήσουμε, από πλευράς κοινοβουλίου, να την απλουστεύσουμε και να την κάνουμε πιο ισχυρή...
Επειδή η Τρόικα είναι ένας θεσμός που μπήκε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει μια ξεκάθαρη θεσμική υπόσταση -κινείται σε μια γκρίζα περιοχή- και λόγω των αποτελεσμάτων -που είναι πολύ μακράν των επιδιωκόμενων και δημιούργησαν μεγάλα κοινωνικά και άλλα προβλήματα-, σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε, η επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θεώρησε ότι θα έπρεπε -σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατικού ελέγχου της διαφάνειας και της λογοδοσίας-, να μελετηθεί ακριβώς η δράση αυτού του μηχανισμού. Μετά από τρία χρόνια, μπορεί κανείς να κάνει έναν απολογισμό και έτσι προχώρησε στην σύνταξη αυτής της έκθεσης και ξεκινάει από μια αρχή, ότι δεν φταίει για την κρίση ο θεσμός της Τρόικας. Ταυτόχρονα, κρίνεται κατά πόσο ο θεσμός αυτός μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του, να δημιουργήσει προϋποθέσεις πραγματικής εξόδου και πώς ακριβώς διαχειρίστηκε τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις αρμοδιότητες που είχε. Επομένως, ναι μεν δεν ψέγεται ως εκείνος που είχε την ευθύνη για την οικονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα -και αυτό είναι το λογικό-, πρέπει να δουν ακριβώς τι απέδωσε, πού έγιναν λάθη, πού έγιναν λάθος εκτιμήσεις, πού υποστηρίχθηκαν πολιτικές που είναι αντίθετες και από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

Και συμπλήρωσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να έρθει και για την χώρα μας -στο πλαίσιο της σοβαρής κοινοβουλευτικής δράσης-, η στιγμή που θα υπάρξει, όχι βεβαίως εξεταστική, αλλά -στο πλαίσιο της αναγκαίας λογοδοσίας και διαφάνειας- μια αντίστοιχη συζήτηση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, θέλω να ελπίζω. Γιατί, αν γίνει ένα πεδίο άκρατου λαϊκισμού, χωρίς κανένα περιεχόμενο, δεν θα φέρει και κανένα αποτέλεσμα. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση».

* Για την υπόθεση του Μιχάλη Λιάπη:

«Για το ίδιο το γεγονός η απάντησή μου είναι ένα θυμωμένο "ουδέν σχόλιο". Η πολιτική ουσία άλλωστε είναι αυτή που είναι και η σοβαρότερη. Τέτοια περιστατικά, τέτοιες συμπεριφορές, δυστυχώς, μεγενθύνουν και άλλο το υπαρκτό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς, την πολιτική ζωή και την πολιτική γενικότερα».

Δημοσιογράφος: Καλώς διεγράφη ο Μιχάλης Λιάπης από την Νέα Δημοκρατία;

Γ. Κουμουτσάκος: «Πιστεύω πως ναι».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα