Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 22/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την άρση του τραπεζικού απορρήτου

Η φοροδιαφυγή έχει προσλάβει διαστάσεις μάστιγας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι είναι 23 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ειδικά για την Ευρώπη, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό που θα επιχειρηθεί να γίνει, επειδή είναι πράγματι αποτέλεσμα αυτής της απορρύθμισης
της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας - και είναι σημαντικό ότι και οι G20 συμφωνούν σε αυτό- είναι να αξιοποιηθούν τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση των κρατών μελών και γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν από πλευράς Συμβουλίου. Αυτά είναι η ταχύτατη κοινοποίηση πληροφοριών για εισοδήματα. Εδώ υπάρχει μια καινοτομία. Να υπάρχει ενημέρωση και για τα μερίσματα και για τα εισοδήματα κεφαλαίου. Να προχωρήσουμε στην κατάργηση του τραπεζικού απόρρητου με τη μορφή που το ξέρουμε έως τώρα. Το Λουξεμβούργο και κυρίως η Αυστρία αντιδρούν, αλλά η συζήτηση που θα γίνει το Συμβούλιο, θα δείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει η αντίδρασή τους. Θέλω να ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε πολύ πιο ριζικά από όσο αυτές οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το 2014 μπορεί να είναι είτε ένα καταπληκτικό έτος για την Ευρώπη, είτε ένα έτος καταστροφής, εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφραστούν όπως πολλοί φοβόμαστε ότι θα εκφραστούν αν δεν κερδηθεί στον ένα χρόνο που απομένει κάπως η εμπιστοσύνη τους. Η ψήφος των ευρωεκλογών πλέον παίρνει πολύ σοβαρές διαστάσεις νομιμοποίησης ολόκληρου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Επομένως, στον λίγο χρόνο που απομένει, πρέπει να γίνουν όλα εκείνα, είτε με πολιτικές αποφάσεις, είτε με συγκεκριμένες ενέργειες που θα επιβεβαιώσουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά τους. Για μένα, η συζήτηση αυτή έχει αργήσει κιόλας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επηρεάσει το γεγονός ότι επίκεινται οι γερμανικές εκλογές. Σωστά είναι όλα αυτά και η δημοσκοπική προσπάθεια και η ρύθμιση που γίνεται και η προσπάθεια να μην υπάρχει φοροδιαφυγή και οι φορολογικοί παράδεισοι να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά είναι σωστά και πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Όμως με την ίδια ένταση πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά και γρήγορα το θέμα της ανάπτυξης. Καλά όλα αυτά και χρήσιμα, αλλά δεν μπορούμε παρά να βάλουμε στην συζήτηση για την οικονομία της Ευρώπης τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα. Αν με ρωτάγατε αν αυτό επηρεάζει το γεγονός ότι έχουμε τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο, θα σας απαντούσα "ναι". Θέλω να ελπίζω όμως ότι στη συνέχεια μετά τον Σεπτέμβριο, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Η αναγκαία περίοδος δημοσιονομικής πειθαρχίας τελειώνει, χωρίς να σημαίνει ότι αντιστρέφεται, αλλά ταυτόχρονα με την ίδια ένταση και προσοχή, η Ευρώπη στρέφεται στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Γενικά η ελληνική νομοθεσία και το υπάρχον νομικό πλαίσιο , επειδή η χώρα έχει τέτοια παράδοση, αντιμετωπίζουν αυτά τα ακραία φαινόμενα, αν αξιοποιηθούν σωστά. Όμως η μεγαλύτερη ένταση στην εμφάνιση και την ανάπτυξη αυτών των φαινομένων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από συγκεκριμένες δε χώρες, δημιουργεί μιαν ανάγκη να ξανασυζητήσουμε και να προσαρμόσουμε, όπου χρειαστεί, τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στις ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες. Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι μήπως μέσα από αυτόν τον ευγενή σκοπό, δημιουργήσουμε προϋποθέσεις που τελικά αντί να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το φαινόμενο, δημιουργήσουν μια αντίστροφη τάση, ηρωοποίησης δηλαδή ορισμένων ανθρώπων και πρακτικών. Αναζητάμε το μέτρο και το μέτρο πρέπει και μπορεί να βρεθεί. Εκτιμώ ότι υπάρχει πολιτική βούληση να βρεθεί το μέτρο και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και της αποφυγής του να δημιουργηθούν καταστάσεις που τελικά θα λειτουργούσαν υπέρ εκείνων που υιοθετούν ρατσιστικές πρακτικές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα