Ο Ευ. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 26/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Οβιδιακή η μεταβολή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετεκλογικά, προσχωρεί στη λογική και την ειλικρίνεια και επιλέγει, με οποιοδήποτε κόστος, να βαδίσει στο στέρεο ευρωπαϊκό δρόμο. Αυτό γλιτώνει τη χώρα από περιπέτειες. Βέβαια δεν μειώνει επ' ουδενί τη μεταβολή που έχει επιδείξει στο μετεκλογικό
του πρόσωπο σε σχέση με το προεκλογικό του πρόσωπο. Μία μεταβολή, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι οβιδιακή και ουσιαστικά μπορεί να βοηθά τη χώρα και να δικαιώνει -εάν θέλετε- τις επιλογές στρατηγικής που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δείχνει μία ασυνέπεια έναντι ενός εκλογικού κοινού, το οποίο είχε φτιαχτεί προεκλογικά για να βιώσει μία σύγκρουση με την Ευρώπη μετεκλογικά. Αυτό όμως είναι δική του υπόθεση. Δεν αφορά την κοινωνία αυτή τη στιγμή».

* "Η παραπομπή του κειμένου Βαρουφάκη στα προηγούμενα κείμενα οδηγεί και στην δέσμευση που προϋπήρχε (σ.σ. για το πρωτογενές πλεόνασμα) για το 3 και το 4,5":

Σε άλλο σημείο είπε: «Τα κρίσιμα σημεία είναι δύο. Το ένα, κατά τη γνώμη μου, είναι που θα σταματήσει η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν, δηλαδή, θα είναι 3 και 4,5 δισ. ευρώ...».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα ανοιχτό κομμάτι, το οποίο αρκετοί θεωρούν ότι είναι ένα κεκτημένο πλέον της ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον στον τρόπο που το διαπραγματεύτηκε και τελικά το κέρδισε...

Ευ. Στυλιανίδης: «Μακάρι, αλλά δεν ξέρω ακόμα, διότι μέσα στο κείμενο δεν προσδιορίζεται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα πρέπει να το δούμε».

Δημοσιογράφος: Είναι όμως προφανέστατα θετικό το γεγονός ότι μπαίνει ως βάση συζήτησης αυτό το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αντίθεση με την προηγούμενη αξιολόγηση ή την προηγούμενη διαπραγμάτευση που δεν ήταν καν από τα εργαλεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευ. Στυλιανίδης: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ασφάλεια... Διότι, από τη μία πλευρά τίθεται προς συζήτηση, από την άλλη πλευρά όμως η παραπομπή του κειμένου Βαρουφάκη στα προηγούμενα κείμενα οδηγεί και στην δέσμευση που προϋπήρχε για το 3 και το 4,5.. Επομένως, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η έκβαση για να κάνουμε την τελική αξιολόγηση...».

* "Λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης να πανηγυρίσει την έξοδο στις αγορές, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία εξόδου και λάθος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να βιαστεί να γίνει κυβέρνηση":

Ευ. Στυλιανίδης: «Η προηγούμενη κυβέρνηση -κατά τη γνώμη μου- πίστευε ότι αν συνέχιζε με το ρυθμό με τον οποίο υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις, θα έβγαινε γρηγορότερα, συντεταγμένα και συμφωνημένα στις αγορές».

Δημοσιογράφος: Εσείς το πιστεύατε αυτό;

Ευ. Στυλιανίδης: «Πιστεύω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λάθος που βιάστηκε να πανηγυρίσει την έξοδο στις αγορές, χωρίς προηγουμένως να κλείσει τη συμφωνία εξόδου και αυτό της στοίχισε, διότι έπεσε... Νομίζω ότι, εάν τον Νοέμβριο, όταν έγινε η συνάντηση του κου Σαμαρά με την κα Μέρκελ, υπήρχε μία ολοκληρωμένη συμφωνία για το πώς θα ολοκληρωθεί τη αξιολόγηση του προγράμματος και πώς συντεταγμένα μαζί με το ΔΝΤ και με τη γραμμή υποστήριξης, θα βγαίναμε στις αγορές, θα είχαμε επιταχύνει την έξοδο από την περιπέτεια. Εμείς βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε, χωρίς να έχουμε κλείσει ολοκληρωμένα τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να κλονιστεί εκ νέου ένα μέρος της αξιοπιστίας μας στο εξωτερικό και να προκληθούν εκλογές, διότι η Ευρώπη δεν μπορούσε να περιμένει, ήθελε καθαρό πολιτικό σκηνικό για να ξέρει με ποιόν μιλάει. Δεν μπορούσε να χάσει 3 - 4 μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Έτσι, ουσιαστικά, είχαμε αυτό που είχαμε, το οποίο κατά τη γνώμη μου στρατηγικά εγκλωβίζει και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Το ένα λάθος ήταν αυτό που αφορά εμάς και το άλλο λάθος που αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ήταν ότι βιάστηκε. Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε αφήσει να ολοκληρωθεί ομαλά η ιστορία του Προέδρου της Δημοκρατίας και η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πολιτική την οποία είχε σε ανάπτυξη, είμαι βέβαιος ότι θα έφτανε ενδεχομένως σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να μπει σε όλη αυτή την περιπέτεια, η οποία πιστεύω ότι πολιτικά θα στοιχίσει πολύ ακριβά και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

* Για τα σενάρια ότι πρόκειται για κυβέρνηση αριστερής παρένθεσης:

«Δεν το πιστεύω αυτά. Θεωρώ ότι όλες αυτές τις αντιλήψεις τις έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Μου θυμίζουν το '80 - '81 με το ΠαΣοΚ, τη δεξιά παρένθεση αργότερα του '89 - '90 κ.λπ.. Ούτε πιστεύω την θεωρία των δύο άκρων, ούτε την αντίληψη περί παρενθέσεως κ.λπ.. Εκτιμώ ότι ο κόσμος τα προσπερνά όλα αυτά. Είναι ξεπερασμένες λογικές αντιπαράθεσης. Ο κόσμος στην Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από ένα θετικό όραμα, ένα εθνικό όραμα, μέσα στο οποίο θα χαρούν τα προσωπικά και οικογενειακά όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Αλλά αυτό το όραμα δεν πρέπει να είναι θεωρητικό, διότι οι μεγάλες προσδοκίες φέρνουν μεγάλες απογοητεύσεις. Πρέπει να ακουμπά στην πραγματικότητα και να είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή λογική...».

* Για αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία: "Βρίσκω τη δελφινολογία πολύ φτηνή":

«Εγώ δεν προσχωρώ στη λογική της δελφινολογίας, διότι την βρίσκω πολύ φτηνή. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να προσδιορίζεται το εργαλείο και το πλαίσιο πολιτικής. Γι' αυτό και έχω προτείνει από την αρχή ότι είναι αναγκαίο ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία -που είναι ιστορικό κόμμα-, για να μείνει μεγάλο, θα πρέπει να αποδείξει και στο εσωτερικό του ότι είναι δημοκρατικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσει μια ενδοσκόπηση από κάτω προς τα πάνω. Από τις νομαρχιακές συνελεύσεις, την κοινοβουλευτική ομάδα, την πολιτική επιτροπή μέχρι ένα έκτακτο συνέδριο, όπου θα αναλυθούν τα αίτια της ήττας, θα επισημανθούν τα λάθη, προκειμένου να διορθωθούν, θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και μετά θα αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα προσδιορίζουν ξεκάθαρα τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό αυτής της παράταξης, ο οποίος δεν πρέπει να εγκλωβίζεται ούτε σε ακραία νεοφιλελεύθερα μοντέλα, ούτε σε ακροδεξιές ρητορικές. Πρέπει να εκφράζει τον μετριοπαθή κόσμο του μεσαίου χώρου».

* "Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε εάν υπάρχει η πρόθεση να ανοίξει η συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία":

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας, επειδή έχει περάσει ένας μήνας ακριβώς από την ημερομηνία των εκλογών, είναι ότι η ηγεσία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, που λέτε, σε ό,τι αφορά στην εσωτερική συζήτηση;

Ευ. Στυλιανίδης: «Υπάρχει μια αναβλητικότητα, η οποία δικαιολογείται ή αιτιολογείται από το γεγονός ότι παράλληλα έχουμε εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Εν πάση περιπτώσει, την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα και πολιτική επιτροπή και εκεί αναμένεται να δούμε αν υπάρξει η πρόθεση για περαιτέρω ενδοσκόπηση πάνω στα ζητήματα αυτά και αν υπάρχει η πρόθεση να ανοίξει και η συζήτηση για να καθοριστεί με σαφήνεια ο προσανατολισμός της χώρας και η επανασύνδεση με τον αξιακό κώδικα που πάντα υπηρετούσε αυτή η παράταξη, αλλά με χρώματα μέλλοντος και όχι παρελθόντος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
στυλιανιδης ηγεσια
Τυχαία Θέματα