Ο Ευ. Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στις 31/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις αντιδράσεις σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Οι τεχνοκράτες παρακολουθούν έναν ορθολογισμό ευρωπαϊκής εμπνεύσεως, με στόχο στην επίτευξη κάποιων οικονομικών μεγεθών. Οι πολιτικοί όμως έχουν χρέος να ακούν την κοινωνία, να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα και να μεταφέρουν αυτή την εικόνα εδώ που διαμορφώνονται
οι αποφάσεις. Αυτό γίνεται. Κάποιοι συνάδελφοι, 60 στην αρχή και μετά 24 στην τελευταία πρωτοβουλία, διατύπωσαν επιφυλάξεις για την προστασία της αγροτικής ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερα στις περιοχές που ο κλήρος είναι μικρός, υπάρχουν στοιχεία στο νομοσχέδιο, τα οποία δημιουργούν πραγματικές αδικίες, που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας...».

Δημοσιογράφος: Επειδή κάνατε μια αντιδιαστολή ανάμεσα στον όρο "τεχνοκράτες" και "πολιτικό πρόσωπο"... Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ. Στουρνάρας είναι τεχνοκράτης, εκτιμάτε δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών θα έπρεπε να είναι διαφορετικός; Θα έπρεπε να είναι πολιτικό πρόσωπο;

Ευ. Στυλιανίδης: «Όχι. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πάντα ένας αρμονικός συνδυασμός αυτών που εκφράζουν την τεχνοκρατία, την πολιτική και την αγορά. Διότι, άλλη αντίληψη φέρει ο τεχνοκράτης, ο οποίος πραγματικά παλεύει από τη δική του οπτική να βρει λύσεις ρεαλιστικές και αποδεκτές από το διεθνές περιβάλλον, άλλη ο άνθρωπος της αγοράς, διότι είναι καθημερινά αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα της εθνικής μας αγοράς και άλλη ο πολιτικός ο οποίος πρέπει να αφουγκράζεται και την κοινωνία, η οποία δέχεται τις επιπτώσεις των οποιονδήποτε λαθών ή σωστών γίνονται. Ο συνδυασμός μόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε καλή λύση».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες να προχωρήσουμε σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διότι τα πρώτα κεφάλαια των εξετάσεων τα έχουμε περάσει με επιτυχία... Τώρα θα πρέπει και οι δανειστές, οι οποίοι μας έδωσαν τα εύσημα γι' αυτή την προσπάθεια, να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να γίνει στροφή στην πραγματική οικονομία, ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα και πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πλέον μεγεθυνθεί και πολλαπλασιαστεί... Ευθύνη για μια πολιτική διαπραγμάτευση έχουν, εκτός από την κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν μπορεί δηλαδή να κάθεται στην κερκίδα ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει και αυτός στην πολιτική του ομάδα να ζητήσει να προωθηθούν θέσεις, οι οποίες ευνοούν και αναγνωρίζουν τη θυσία που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Γιατί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι τώρα δεν βλέπω και από αυτή την ομάδα να γίνονται τοποθετήσεις, ούτε στο γερμανικό, ούτε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι οποίες αβαντάρουν τις ελληνικές θέσεις. Επομένως, είναι εθνική υπόθεση. Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί σε μια κοινή λύση που θα ζητά την αποφυγή νέων οριζόντιων μέτρων και τη στροφή στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει ένα μέρος των χρημάτων που έρχονται στην Ελλάδα να μην πηγαίνουν μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στην αγορά. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική πολιτική για κοινωνικές ομάδες, οι οποίες εξαθλιώνονται, καθώς επίσης να δοθεί έμφαση στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι από τους λίγους τομείς που παράγει...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια επιχειρηματολογία από συναδέλφους σας, των οποίων οι εκλογικές τους περιφέρειες είναι τα αστικά κέντρα, ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον αγροτικό πληθυσμό και αυτό που ζητούν οι βουλευτές της περιφέρειας θα επιβαρύνει τα αστικά ακίνητα...

Ευ. Στυλιανίδης: «Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα κατά τη γνώμη μου. Είναι η κοινοβουλευτική έκφραση του κοινωνικού αυτοματισμού. Δηλαδή, όταν οι βουλευτές της επαρχίας διεκδικούν να προστατευτεί η αγροτική ιδιοκτησία, γιατί πρέπει να θίγουν τους βουλευτές των αστικών κέντρων που υπερασπίζονται την αστική ιδιοκτησία; Εγώ μιλώ για μια ενιαία διαπραγμάτευση, η οποία θα καλύπτει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας συλλήβδην... Βεβαίως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και ορθώς η κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει ένα νέο φορολογικό σύστημα απλωμένο, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούνται αδικίες. Θα πρέπει να αξιολογείται το ακίνητο με βάση και την εμπορική αξία και την αξία που αποδίδει σήμερα στον ιδιοκτήτη... Όπως έγινε προσαρμογή σε όλα τα άλλα, έτσι πρέπει να γίνει και προσαρμογή του φόρου στη σημερινή εποχή».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα