Ο Ε. Βενιζέλος στον ΑΘΗΝΑ984

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε στις 22/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για μετακίνηση μέρους των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Η αλήθεια είναι ότι ένα μέρος των ιστορικών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ

επέλεξε στις εκλογές του 2012 τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό -βέβαια έχουμε διασπορά και αλλού-, διότι είχαμε εκπαιδεύσει όλο αυτόν τον κόσμο σε μία κατάσταση, η οποία ήταν μία κατάσταση θετική. Η χώρα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο τα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ είχαν κάνει πάρα πολλά πράγματα για ν' αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Αν σκεφτείτε ότι η έννοια του μη προνομιούχου, η έννοια του μικρομεσαίου, η ίδια η έννοια της αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης προέκυψε από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και ιδίως από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα καταλάβετε σε ποιο περιβάλλον είχε συγκροτηθεί αυτό το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα. Δεν πίστευε κανείς -ούτε εμείς οι ίδιοι- ότι θα αναγκαστούμε, λόγω της οικονομικής κρίσης, να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να επιβάλουμε θυσίες και περικοπές, εκεί που όλοι ήταν συνηθισμένοι κάθε χρόνο στο να υπάρχει κάτι καλύτερο, κάτι παραπάνω. Άλλες φορές περισσότερο, άλλες φορές λιγότερο. Αυτό ήταν ένα σοκ και για εμάς τους ίδιους και φυσικά για την κοινωνία πολύ περισσότερο και έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων μας, ιδίως αυτοί που εργάζονται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εγκατέλειψε το ΠαΣοΚ αλλά εμείς τους θεωρούμε πάντα σάρκα εκ της σαρκός του ΠαΣοΚ. Πάντα θεωρούμε ότι ιδεολογικά, αξιακά, ιστορικά, είναι μαζί μας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει ρίζες και αυτό φάνηκε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής, στην πραγματικότητα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν εκφράζεται πουθενά στην τοπική αυτοδιοίκηση».

* Για κεντροαριστερά:

Δημοσιογράφος: Με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο 25 με 30%, πόσο ζωτικός χώρος υπάρχει για την κεντροαριστερά;

Ε. Βενιζέλος: «Καταρχάς, πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τώρα. Βλέπετε ότι η κανονική καταγραφή, υπό συνθήκες κρίσης, έγινε τον Μάιο του 2012 και τον Μάιο του 2012 χωρίς του εκβιασμούς του εκλογικού συστήματος η Νέα Δημοκρατία, που διεκδικούσε αυτοδυναμία και είχε πολύ μικρή εμπειρία από την διαχείριση της κρίσης -γιατί είχε ένα αντιμνημονιακό παρελθόν από το 2010 έως το Νοέμβριο του 2011-, πήρε 18%. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έκανε την έφορο προς την εξουσία πήρε 16,5% και το ΠαΣοΚ που ήταν ο αμνός, ο αίροντας αμαρτίας του κόσμου, πήρε 13,5%. Μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς όταν μιλάμε για κεντροαριστερά, μιλάμε για μία κεντροαριστερά της ευθύνης, μία κεντροαριστερά φιλοευρωπαϊκή, μία κεντροαριστερά, η οποία αναλαμβάνει κόστος για να βγει ο τόπος από την κρίση. Δεν είναι όμως αυτό το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης μέρας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια να βγούμε από την κρίση. Δεν είναι οι κομματικοί προβληματισμοί. Οι προτεραιότητες των κομμάτων είναι κάτι σημαντικό, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι η οικονομία, η κοινωνία, τι συμβαίνει με την κρίση, τι γίνεται με την ανάπτυξη, τι γίνεται με την απασχόληση, με την αλλαγή κλίματος στην χώρα μας».

Και πρόσθεσε: «Η κεντροαριστερά, όπως εκφράζεται από την Ελιά, είναι αυτή η οποία, για παράδειγμα, βγαίνει δεύτερη στην περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι δεύτερη παντού. Σε οχτώ περιφέρειες, η δική μας έκφραση είναι δεύτερη ή πρώτη. Σε πολλές μάλιστα είναι πρώτη. Σε έξι από αυτές έχουμε αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία, ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο είναι κατά βάση συντηρητικό. Τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά και αυτό το βλέπετε στα συνδικάτα, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους, σε όλη την κοινωνία των πολιτών».

Δημοσιογράφος: Από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται ότι η Ελιά όντως τα πήγε καλά. Στις ευρωεκλογές, τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά. Συνολικά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πόσο συναρτάτε εσείς την προσωπική σας συμμετοχής με τις νέες διεργασίες για την κεντροαριστερά;
Ε. Βενιζέλος: «Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πραγματική εκλογική διαδικασία, γιατί ένα μάθημα του πρώτου γύρου ήταν πως δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τα exit polls και διάφορες υποθέσεις και νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει πιο συγκρατημένοι και πιο υπεύθυνοι αυτές τις μέρες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Το ερώτημα για την προσωπική μου συμμετοχή είναι και λίγο παράταιρο, διότι εγώ έχω κληθεί να βοηθήσω και έχω αναλάβει δύσκολα καθήκοντα υπό δύσκολες συνθήκες. Άρα, λοιπόν, δεν έχω κάνει ποτέ επιλογές, οι οποίες έχουν κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον. Αν ήταν να κάνω προσωπικές επιλογές, το 2007 δεν θα υπήρχε ενιαία παράταξη, γιατί είχε φθάσει στα όρια του διχασμού το ΠαΣοΚ, αλλά το κράτησα ενωμένο με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος και το 2011. Δεν θα δεχόμουν να γίνω υπουργός Οικονομικών, χωρίς να έχω συμμετοχή στην προηγούμενη διαχείριση της κρίσης, ώστε να επωμισθώ ένα τεράστιο βάρος, για να μην οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη καταστροφή».

* Για Δημοκρατική Αριστερά:

Δημοσιογράφος: Παρόλο αυτά, γνωρίζετε ότι είναι ένα θέμα που τίθεται από τον άλλο πόλο, τη Δημοκρατική Αριστερά...

Ε. Βενιζέλος: «Και τι με νοιάζει εμένα αυτό; Η Δημοκρατική Αριστερά υφίσταται τώρα μία μεγάλη δοκιμασία των πολιτικών της. Η Δημοκρατική Αριστερά έπρεπε να έχει σκεφτεί πολλά πράματα. Έχουμε κουραστεί και έχουμε κουράσει να κάνουμε προτάσεις συνεργασίας. Αυτά θα τα εντοπίσει ο κ. Κουβέλης με τους συνεργάτες του και τους συντρόφους του σε μία ενδοκομματική συζήτηση. Δεν με αφορά εμένα αυτό».

* Για Χρυσή Αυγή:

Δημοσιογράφος: Χτες ήσασταν κάθετος ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψαρεύει σε θολά νερά. "Δεν το χαρίζουμε το 16% στον Ηλία Κασιδιάρη", λένε τουλάχιστον ημιεπίσημα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Ε. Βενιζέλος: «Δεν είπε κανείς ότι κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής, χρυσαυγίτης. Αλλά το γεγονός ότι ένας άνθρωπος πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι σημαίνει. Σημαίνει μια χαλαρότητα, μια δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει. Πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν την επιλογή αυτή στις δημοτικές εκλογές. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτή είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή, ότι ενθαρρύνουν μια φασιστική και βίαιη συμπεριφορά και ότι αυτή τη στιγμή είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι σ' ολόκληρη την Ευρώπη, διότι έχουμε ένα από τα ισχυρότερα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι χρειάζεται να τους το εξηγήσουμε περισσότερο; Δηλαδή, όλα αυτά που έχουν προκύψει, οι δολοφονίες...

Ε. Βενιζέλος: «Δεν πιστεύω σ' αυτή την ανάλυση που λέει "έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε ανεργία, έχουμε Χρυσή Αυγή". Και η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν κρίση, αλλά δεν έχουν ακροδεξιά. Η Γαλλία και η Ολλανδία που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια κρίση, έχουν ακροδεξιά. Άρα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα. Πρέπει να δούμε ζητήματα κοινωνικών αντανακλαστικών, ανθρωπολογικά ζητήματα, δηλαδή πρέπει να έχεις και μια ανεκτικότητα απέναντι σε φαινόμενα βίας... Η ελληνική κοινωνία δεν είναι μια τέτοια κοινωνία. Πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι μαζί την ταυτότητα μας και τα κριτήρια μας».

Δημοσιογράφος: Ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ότι έχουμε παρελθόν πολιτικής βίας και πολύ πρόσφατο...

Ε. Βενιζέλος: «Αν μιλάτε για την περίοδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, προφανώς».

* Για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους:

Δημοσιογράφος: Διατυπώσατε πρόσφατα την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους...

Ε. Βενιζέλος: «Όχι. Εννοώ ότι δεν χρειάζεται νέο ονομαστικό κούρεμα του χρέους, που το διατυμπανίζουμε, όπως το διατυμπανίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., νομίζοντας ότι αυτά είναι αστεία πράγματα... Καταρχάς, το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί, όσο δεν έχει κουρευτεί ποτέ χρέος ιστορικά, στην παγκόσμια οικονομία. Έχουμε κουρέψει το χρέος μας κατά 180 δισ. ευρώ, σε όρους καθαράς παρούσης αξίας. Έχουμε κουρέψει δηλαδή το χρέος κατά 80 μονάδες του ΑΕΠ. Δηλαδή, ένα ολόκληρο χρέος μιας φυσιολογικής χώρας το έχουμε πετάξει από πάνω μας. Έχουμε αναδιαρθρώσει το χρέος μας κατά έναν μοναδικό τρόπο. Είναι ένα χρέος που ανήκει σε δημόσιους φορείς σε άλλα κράτη, στην ΕΚΤ κ.λπ. -άρα, όχι σε επιθετικούς κερδοσκόπους-, με πολύ μεγάλη διάρκεια, με περίοδο χάριτος, με εντυπωσιακά μικρά επιτόκια και με πολύ καλές λήξεις. Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι ορισμένοι κύκλοι θέλουν να μας βάλουν στη σκέψη ότι το μόνο που μετράει είναι το κλάσμα "χρέος προς ΑΕΠ", ενώ η Ιαπωνία που είναι μια μεγάλη χώρα οικονομικά, έχει 200% χρέος προς ΑΕΠ και η Αργεντινή, που είναι σε μια συνεχή κρίση, έχει 46% χρέος. Μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι καλύτερη χώρα οικονομικά. Εμείς τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει, χωρίς να μας φέρει πάλι σε αντίθεση με τους πάντες και θα μας διώξει από την αγορά και την ομαλότητα. Αν δηλαδή αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, που βγαίνει από την κρίση, πάει και ξαναμπεί μόνη της στην κρίση, επειδή θα ζητάει ν' αναλάβουν το χρέος της άλλοι λαοί, δηλαδή οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι κ.α. -γιατί αυτοί μας έχουν δανείσει ή εγγυώνται τα δάνεια μας-, απλώς θα προκαλέσουμε μια πολιτική κρίση εις βάρος μας. Υπάρχουν, λοιπόν, οι λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές, αυτές που αφορούν τα επιτόκια και τους χρόνους λήξης των δανείων, που συνεπάγονται πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτό θα γίνει μ' έναν τρόπο που έχει αποδεχτεί από τους πλέον γνωρίζοντες των πραγμάτων, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος μας έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα και θα γίνει με ήπιο και φυσιολογικό τρόπο, χωρίς προβλήματα. Όπως ακριβώς, χωρίς κανένα πρόβλημα, βγήκαμε στις αγορές και πήραμε επιτόκια αντίστοιχα με αυτά που μας δανείζει το ΔΝΤ. Εμείς πήραμε τα μικρότερα επιτόκια, τα οποία είναι ευρωπαϊκά. Το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι απολύτως συγκρίσιμο με αυτό της αγοράς. Πρακτικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βρούμε τρόπο να δανειστούμε τα 25 μόλις δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ, για να πάψει να υπάρχει η βάση της τρόικα, ο λόγος ύπαρξής της».

Δημοσιογράφος: Είναι τόσο δύσκολο ν' αλλάξουμε μερικά πράγματα στην καθημερινότητα μας; Το χάος και οι εντάσεις στην καθημερινή μας επαφή με το κράτος δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν;

Ε. Βενιζέλος: «Υπάρχει πολύ μεγάλη νευρικότητα και στην κοινωνία και στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, διότι όλες οι αλλαγές δημιουργούν αναστάτωση. Κανείς δεν θέλει αλλαγές... Αν παρακολουθήσετε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές συζητήσεις στη Γαλλία ή στην Ιταλία θα δείτε ότι θίγουν τα ίδια θέματα, για τη δημόσια διοίκηση. Ποιος είναι η δημόσια διοίκηση τελικά; Ο υπουργός; Δεν είναι δημόσια διοίκηση κάθε εργαζόμενος σ' αυτή; Υπάρχει η κοινωνία και από την άλλη υπάρχει ένα απρόσωπο κράτος, στο οποίο είναι μόνο τα πολιτικά στελέχη;... Όταν έχεις μια χώρα υπό κρίση, υπό πίεση, υπό εκβιασμό και έχεις μια τρόικα, η οποία υπαγορεύει διάφορες ανάγκες -εντός ή εκτός εισαγωγικών-, αυτό δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη μεριά, δεν θα μιλήσουμε μέσα στην κρίση, για το ποια είναι η φορολογική συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Είναι δυστυχώς πολύ μικρή. Αυτά θα τα συζητήσουμε με ηρεμία, όταν νιώσουμε όλοι ότι βγαίνουμε από την κρίση».

* Για ευρωεκλογές:

Δημοσιογράφος: Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές νομίζω ότι είστε ευχαριστημένος. Θα μας λέγατε που είναι ο πήχης για τις ευρωεκλογές;

Ε. Βενιζέλος: «Εμείς πάντα λέμε ότι μας ενδιαφέρει ένα συνολικό, συνδυαστικό αποτέλεσμα, μια αίσθηση, ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα νομιμοποίησης και αντοχής της χώρας την επομένη των εκλογών. Δηλαδή θα προχωρήσουν ομαλά και ενωμένοι οι Έλληνες ή θα μιλάμε για μια κρίση και θα οξύνουμε την αντιδικία;Αυτό είναι το θέμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
βενιζελος, περιφέρεια αττικής, νεα δημοκρατια, exit polls, χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, εκλογες, παπανδρεου, σοκ, νέα, exit, συμμετοχή, υφίσταται, κασιδιαρης, σημαίνει, κυπρος, γαλλια, κουρεμα, χρεος, αεπ, ΕΚΤ, ιαπωνια, ελλαδα, ΔΝΤ, τροικα, πήχης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, exit poll, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, exit polls 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, κουβελης, οικονομικη κριση, περιφέρεια αττικής, αεπ, αργεντινη, αυγη, δανεια, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, οικονομια, ολλανδια, πιεση, αγορα, ανεργια, ανθρωπος, αστεια, βγαινει, γεγονος, γινει, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, διοικηση, δικη, δολοφονιες, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ελια, εννοια, εξι, επρεπε, ευρωπη, ιδια, η δικη, ηρεμια, υφίσταται, ηπιο, μπορειτε, παντα, ορια, περιβαλλον, πηγαινε, πήχης, πορτογαλια, προβληματα, ρευμα, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σοκ, ταυτοτητα, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, φυσικα, φορολογικη, χαος, χρυση, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, exit, χωρα, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα