Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 18/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:

«Πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας διετύπωσε μία πρόταση για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ν' αναζητηθεί συναίνεση
-επομένως και συμφωνία-, η οποία δυστυχώς τορπιλίστηκε από την κυβέρνηση. Εγώ επανέλαβα αυτή την πρόταση, κωδικοποιώντας την, γιατί έχουμε νεότερα δεδομένα. Η τρόικα αναβάλλει την επάνοδό της και απαιτεί να τα πάρει όλα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τον πολιτικό της σχεδιασμό. Έχουμε επίσης το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις και όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και δεν βγαίνει ούτε ο χρονικός προγραμματισμός, δηλαδή να έχουν κλείσει τα θέματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup. Κυρίως, όμως, δεν αντέχει η κοινωνία. Το τι μπορεί να βγει από αυτή τη συζήτηση θα το γνωρίζει κανείς αν γίνει η συζήτηση. Χθες υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σύμφωνα με την οποία "οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη είναι εντός γραμμής", ενώ υπήρξε εκκωφαντική σιωπή από την κυβέρνηση και τα κυβερνώντα κόμματα, σημάδι είτε αδυναμίας, είτε εμμονής στην άρνηση. Το σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και πάνω στο τραπέζι να κατατεθούν οι προτάσεις για να φανεί που μπορεί να υπάρξει συμφωνία και που όχι. Θα ήταν χρήσιμο, σε μία στιγμή που οι δανειστές μας επιχειρούν ν' αθετήσουν την δέσμευση που ανέλαβαν επισήμως με απόφαση του Eurogroup το 2012 για απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν εξασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα -αυτό δεσμεύτηκαν τότε- και τώρα προσπαθούν να το πάρουν πίσω λέγοντας "είναι βιώσιμο το χρέος, δεν χρειάζεται τίποτα", να υπάρξει αντίδραση στην Ελλάδα. Αντί να λέει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι το χρέος είναι βιώσιμο, να επικαλούνται αυτή τη δέσμευση και να προσπαθούν με μία ευρύτερη συνεννόηση να κάνουν κάτι... Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δύο δυνατότητες υπάρχουν ή ουσιαστική διαπραγμάτευση ή υποταγή. Η συνάντηση που πρότεινα είναι στην γραμμή μίας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Η άρνηση από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία τέτοια συζήτηση και μία τέτοια πρόταση δείχνει ότι προσανατολίζεται στην γραμμή της υποταγής...».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Εμείς λέμε ότι είναι προτιμότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί πριν από μία νέα Βουλή. Αν η κυβέρνηση έχει μία νέα πρόταση, θα την καταθέσει στη συζήτηση. Σημασία έχει να γίνει αυτή η συνάντηση και εκεί να διαπιστωθούν αν υπάρχουν ή όχι σημεία συμφωνίας ή διαφωνίας».

Δημοσιογράφος: Πριν από μία νέα Βουλή είπατε; Δηλαδή προ εκλογών;

Δ. Παπαδημούλης: «Είπα από μία νέα Βουλή. Το επιχείρημα "δεν συναντιέμαι, επειδή ο Α. Τσίπρας μου κάνει σκληρή κρητική ή αρνούμαι το διάλογο γιατί υπάρχουν διαφωνίες" είναι από τα Άγραφα. Είναι συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να είναι σε αυτή την κρίση, η κοινωνία, η οικονομία, η κυβέρνηση σε αυτά τα αδιέξοδα και ο κ. Σαμαράς ν' αρνείται κάτι που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, του υποδεικνύουν πια και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το πρότεινε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Μιχελάκης, με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το πρότειναν. Τι έγιναν όλοι αυτοί ξαφνικά; Φιλο-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;... Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να μην υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς, 40 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, είναι ο μόνος πρωθυπουργός που με δική του ευθύνη έχει κλειστές πόρτες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν τον έχει καλέσει μία φορά για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, δεν έχει πάει μία φορά στη Βουλή για ν' απαντήσει σε ερώτησή του και του έχει κηρύξει πόλεμο. Κακό του κεφαλιού του, αλλά εδώ πρέπει να μας ενδιαφέρει η χώρα».

* Για κυβερνητικές συνεργασίες:

Δημοσιογράφος: Βλέπετε μεσοπρόθεσμα μία γενικότερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων στη χώρα;

Δ. Παπαδημούλης: «Στην Ελλάδα συζητάμε τώρα από την μία άκρη στην άλλη. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει επικοινωνία, διάλογος, απόπειρα συνεννόησης. Αυτό απαιτείται σε μία δημοκρατία. Πολύ περισσότερο που όλες οι προβλέψεις λένε ότι στις επόμενες εκλογές νικητής θα είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά πρέπει να είναι όλοι στην κυβέρνηση. Μια κυβερνητική λύση αχταρμάς. Αν έχουμε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το λογικό είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι στην αντιπολίτευση και τούμπαλιν. Πρέπει η κυβέρνηση να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα το οποίο θα προσπαθεί να εφαρμόσει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα