Επίθεση με 4 νεκρούς

Η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)-που ίδρυσε το 1968 ο Ζορζ Χαμπάς-ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση σε συναγωγή της Δυτικής Ιερουσαλήμ κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί. Οι δύο δράστες έπεσαν στη συνέχεια νεκροί από τις σφαίρες Ισραηλινών αστυνομικών. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους με ανακοίνωσή της να "ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής".

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ

χαιρέτισαν την επίθεση κατά της συναγωγής στην Ιερουσαλήμ, την αιματηρότερη επίθεση που σημειώνεται εδώ και χρόνια στην ιερή πόλη.Η επίθεση αυτή αποτελεί «απάντηση στη δολοφονία του μάρτυρα Γιούσεφ Ραμούνι», του ισραηλινού οδηγού λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής στο λεωφορείο του, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε ως άμεσους υπεύθυνους για την υποκίνηση βίας τη Χαμάς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

"Η επίθεση αυτή είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποκίνησης βίας από τη Χαμάς και τον Αμπού Μάζεν", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει "με σιδηρά πυγμή σε αυτές τις δολοφονίες εβραίων" που προσεύχονταν. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαρακτήρισε σήμερα ενέργεια "απόλυτου τρόμου" την επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ με θύματα τέσσερις Ισραηλινούς και τους ίδιους τους δράστες που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

"Αυτό απλώς δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη συμπεριφορά", είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη πριν από την συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ και έκανε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση "άσκοπης βαρβαρότητας", όπως την χαρακτήρισε.

Καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν ως πρόκληση τις συνεχείς επισκέψεις εβραίων εξτρεμιστών στον ιερό τόπο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι πρόσθεσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί επίσης απάντηση «στη σειρά των εγκλημάτων του ισραηλινού κατακτητή κατά του (τεμένους) Αλ Ακσα». «Η Χαμάς απευθύνει έκκληση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, την ώρα που σειρά επιθέσεων, κυρίως με αυτοκίνητα που στρέφονται κατά πολιτών, έχει σημειωθεί στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ θεωρεί ότι η επίθεση αποτελεί «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ προτού πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών.

"Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίων Εβραίων πιστών στον τόπο λατρείας τους και καταδικάζει την δολοφονία πολιτών όποιοι κι αν είναι οι δράστες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο Ρόιτερς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει τον Αμπάς ότι υποκινεί την αιματηρή βία στην Ιερουσαλήμ.

Οι δράστες--Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ-- επιτέθηκαν με τσεκούρι, μαχαίρι και ένα πιστόλι στη συναγωγή που βρίσκεται στη συνοικία Χαρ Χοφ της Δυτικής Ιερουσαλήμ, η οποία κατοικείται από ορθόδοξους εβραίους.

Καταδίκη Βενιζέλου της επίθεσης σε συναγωγή

Απερίφραστα καταδίκασε, με δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» σε εβραϊκή συναγωγή των Ιεροσολύμων, την οποία και χαρακτήρισε «παράλογη πράξη βίας που πλήττει τις προσπάθειες δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος», αλλά και «ένα ανεπίτρεπτο, μισαλλόδοξο, χτύπημα στον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσολύμων και στις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης και της θρησκευτικής ανοχής».

Ο Φρανσουά Ολάντ καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε "με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την αποτρόπαια επίθεση" εναντίον συναγωγής στην Ιερουσαλήμ και "όσους τόλμησαν να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αλυσιδωτές πράξεις βίας στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή επίθεση σήμερα το πρωί σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ και όσους τόλμησαν να εκφράσουν ικανοποίηση για την ενέργεια αυτή, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και τον ισραηλινό λαό", αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή την οποία διέπραξαν δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι στη συνέχεια έπεσαν νεκροί από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας, στην πλέον αιματηρή επίθεση εδώ και χρόνια στην πόλη αυτή.

Για την επίθεση αυτή, που πραγματοποιήθηκε "με τσεκούρι, με μαχαίρι και με όπλο" σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, εξέφρασαν ικανοποίηση οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Η «τρομοκρατική ενέργεια» βλάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την αιματηρή επίθεση εναντίον συναγωγής στην Ιερουσαλήμ που διέπραξαν σήμερα το πρωί δύο Παλαιστίνιοι, τονίζοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να "βλάπτει οποιοδήποτε βήμα προς την ειρήνη" μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ενώ κάλεσε "όλους τους ηγέτες της περιοχής να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση".

"Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον πιστών κατά τη διάρκεια της πρωινής τους προσευχής και είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη", επισήμανε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

"Καλώ όλους τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση", πρόσθεσε η Μογκερίνι καλώντας παράλληλα Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Video:

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα