Ο Χρ. Ξένος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομογενής νευροχειρουργός του Παιδικού Νοσοκομείου Μονάς της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μια επαναστατική μέθοδο, κατάφερε να αφαιρέσει όγκο μεγέθους όσο μια ποδοσφαιρική μπάλα, από το κεφάλι ενός αγοριού 14 μηνών από τη Νέα Γουινέα και μάλιστα αφιλοκερδώς.
Μιλώντας στις 23/08 στο κεντρικό μαγκαζίνο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Δέσποινα Μπαρδάκου, ο Έλληνας επιστήμονας περιέγραψε τα στάδια που οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου και μεταξύ άλλων, είπε:

«Το παιδί ήταν 14 μηνών και το έφερε
στην Αυστραλία -συγκεκριμένα στην Μελβούρνη-, μια οργάνωση που βοηθάει παιδιά από φτωχά κράτη, γιατί είχε αυτό τον άσχημο όγκο στο κεφάλι του. Είχε το μέγεθος μιας μπάλας και ήταν γεμάτο υγρό. Το πρόβλημα ήταν ότι το παιδί είχε μεγάλο κεφάλι. Τον όγκο τον είχε τρεις με έξι μήνες και υπολογίζω ότι ύστερα από τη γέννα είχε ραγίσει το κεφάλι του και είχε ξεφύγει υγρό έξω. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο όγκος. Δυστυχώς, στην Παπούα της Νέας Γουινέας, που βρέθηκε το παιδί, δεν υπάρχει καθόλου ιατρική φροντίδα για τόσο δύσκολα θέματα. Έτσι ήρθε στην Αυστραλία. Η εγχείρηση ήταν απαραίτητη, γιατί αλλιώς το παιδί θα είχε άσχημο τέλος. Δεν ήταν μόνο ότι δεν βελτιωνόταν, δεν μιλούσε, δεν κινούνταν ακόμα, αλλά και ότι αυτός ο όγκος μεγάλωνε και τελικά θα είχε άσχημη κατάληξη.
Εμείς πρώτα τραβήξαμε υγρό από το μυαλό, για να μειωθεί η πίεση και κάνοντας μια πρώτη εγχείρηση, ο Ιβάν σιγά - σιγά καλυτέρεψε. Άρχισε να μιλάει, να κινείται περισσότερο και χάρη στην βοήθειά του καταλάβαμε μια διαφορά.
Στην πορεία, όμως, είδαμε ότι έπρεπε να γίνει -και έγινε- μια δεύτερη πιο μεγάλη εγχείρηση, που κράτησε οχτώ με εννιά ώρες. Εκεί χρειάστηκε να καλύψουμε τον εγκέφαλο στο πάνω μέρος, όπου υπήρχε ένα μεγάλο κενό και χρησιμοποιώντας κόκκαλο του παιδιού από άλλο μέρος του εγκεφάλου, προσπαθήσαμε και σμίξαμε, κλείσαμε την αδυναμία, εκεί όπου ξέφευγε το υγρό.
Το παιδί είναι μαζί μας εδώ και έξι μήνες. Τώρα ετοιμάζεται να γυρίσει σπίτι του.
Μετά την εγχείρηση χρειάστηκε θεραπείες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα είναι ότι τώρα βλέπουμε το παιδί πολύ πιο χαρούμενο, πιο καλά στον τρόπο που μιλάει και το μέλλον του μου φαίνεται λίγο πιο ωραίο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα