Σόιμπλε: Περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα δεν θα λύσει τα προβλήματα

14:42 23/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελλάδα δεν θα λύσει τα σοβαρά της προβλήματα αν της δοθεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, τόνισε την Πέμπτη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Περισσότερος χρόνος δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα”, είπε ο κ. Σόιμπλε

στο κρατικό ραδιόφωνο “SWR”.

“Περισσότερος χρόνος, σε περίπτωση αμφιβολίας, σημαίνει περισσότερα χρήματα” και η Ευρωζώνη είχε ήδη ξεφύγει, κατά πολύ, τα όριά της με τη συμφωνία που έκανε με την Αθήνα πέρσι, υποστήριξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Δεν είναι θέμα “να είναι πιο γενναιόδωρη ή λιγότερο γενναιόδωρη”, αλλά για να εξευρεθεί ένας τρόπος για την Ευρωζώνη στο σύνολό της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη του σε εφημερίδα την Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προβεί σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν την παροχή κεφαλαίων προς την Ελλάδα ώστε η ταλαιπωρημένη από το χρέος χώρα να κρατηθεί στη ζωή.

Ως μέρος του πακέτου διάσωσης που παρέχεται από τους διεθνείς πιστωτές της, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε περικοπές δαπανών, ύψους περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2013 και για διάστημα δύο ετών.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να θέλει να συζητήσει την επέκταση της προθεσμίας αυτής σε τέσσερα χρόνια κατά τις συνομιλίες του στο Βερολίνο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, το Σάββατο.

Το Βερολίνο επιμένει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για την Ελλάδα τόσο για την ουσία των μεταρρυθμίσεων όσο και για τις περικοπές που πρέπει να κάνει αλλά και όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται για την επίτευξη αυτών των δεσμεύσεων της.

Η ομάδα των ελεγκτών από τη λεγόμενη Τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αναμένεται να υποβάλει έκθεση τον επόμενο μήνα για το κατά πόσον η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του πακέτου ενίσχυσης ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα πορίσματα της έκθεσης θα πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθούν, πριν αποφασιστεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα