Ο Στ. Κομνηνός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, μίλησε στις 23/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Με αφορμή τη χτεσινή σύσκεψη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, μεταξύ άλλων είπε:

«Για πρώτη φορά έγινε μια τόσο διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, του κράτους, γενικές γραμματείες από το υπουργείο Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το λιμενικό και βέβαια, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, εμποροβιοτέχνες.
Πρώτη φορά, ουσιαστικά, αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι αυτή η ιστορία για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται κοινή δράση. Χρειάζεται κοινό σχεδιασμό. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονται παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες, έχουμε επιτυχίες, έχουμε αποτελέσματα, αλλά το φαινόμενο έχει μεγαλώσει, τα τελευταία χρόνια, για πολλούς λόγους...».

Και πρόσθεσε: «Το παρεμπόριο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα, εισάγονται προϊόντα στην χώρα μας, απομιμητικά προϊόντα ή υπάρχουν κάποια προϊόντα που δεν έχουν καθόλου σήμα, αλλά τελικά διακινούνται μέσα από μαύρες διαδικασίες, μέσα από διαδικασίες χωρίς παραστατικά. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε νόμιμα καταστήματα. Εκεί σχεδιάζεται μια ξεχωριστή παρέμβαση, που έχει να κάνει με το πώς, με άμεσο τρόπο, θα ελέγχουμε την ύπαρξη απομιμητικών προϊόντων ή όχι...
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έχουν δοθεί σημαντικές εξουσίες στις Δημοτικές Αστυνομίες της χώρας και στα κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών και ελεύθερου εμπορίου, που τρέχουν από τις περιφέρειες και ήδη έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ορισμένοι δήμοι σχεδόν έχουν καθαρίσει. Αλλά, αυτό που λείπει ακόμα είναι ο ενιαίος σχεδιασμός. Να πούμε, δηλαδή, ότι συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το πώς διακινούνται αυτά τα προϊόντα. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μονάχα να σταματάμε στο πεζοδρόμιο την πώληση,  είναι να σταματάμε την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα. Άρα ο σχεδιασμός είναι να στηθεί ένα πλέγμα συγκέντρωσης πληροφοριών, ένας μηχανισμός που θα δίνει κατευθείαν τις οδηγίες, πού χτυπάμε -ο κάθε φορέας ο ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Δημοτικές Αστυνομίες-, με ποια μεθοδολογία πηγαίνουμε, να διακινούμε αυτή τη γνώση, να κάνουμε πραγματισμό και απολογισμό. Η ιδέα λοιπόν είναι να στηθεί όλο αυτό σε καθημερινή βάση, με όρους επιχειρησιακούς και διαφορετικούς από αυτούς που ως τώρα είχαμε μάθει να κινούμαστε και να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε μια δύναμη, μια γροθιά. Ο κάθε ένας από τον δικό του χώρο, από τον δικό του τομέα, για τον ίδιο σκοπό».

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι του λαθρεμπορίου, υπάρχει το τεράστιο ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων. Θα συνδυαστεί;

Στ. Κομνηνός: «...Εκεί υπάρχει ένα πρόσφατο νομοθετικό κείμενο στον νόμο 40/72, στο οποίο εκκρεμούν κάποιες υπογραφές. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που κάναμε, έγινε γνωστό ότι είναι απόφαση και του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, να προχωρήσουν, έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές. Συστήνονται οι ομάδες
Keywords
Τυχαία Θέματα