Ο Χρ. Μαντάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χρήστος Μαντάς, μίλησε την 1/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επιλογή Ε. Παναρίτη: "Οι επιλογές πρέπει να εξυπηρετούν το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και όχι να το τραυματίζουν":

«Κατανοώ, σε μεγάλο βαθμό, πολλές φορές, τις δυσκολίες που υπάρχουν στις επιλογές, ειδικά σε διεθνείς οργανισμούς, όπου τα πράγματα έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ωστόσο, νομίζω ότι οφείλει να γίνει σαφές σε όλα τα επίπεδα, ότι αυτές οι επιλογές πρέπει να εξυπηρετούν το συνολικό
σχέδιο της κυβέρνησής μας και το συνολικό σχέδιο της αριστεράς. Δεν μπορεί να τραυματίζουν με κανένα τρόπο αυτή την προσπάθεια. Οι επιλογές που κάνουμε -ειδικά όταν είναι σε κορυφαίο επίπεδο-, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, όχι μόνο τα ζητήματα της επάρκειας και των ικανοτήτων, αλλά και του πολιτικού προσανατολισμού και της πολιτικής κατεύθυνσης. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να είχε κάποτε μια α' γνώμη και μετά μια δεύτερη γνώμη, αλλά όταν αυτά είναι σχετικά και συνδέονται με έναν χρονικό ορίζοντα, που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος, δημιουργούν αναμφίβολα ανησυχίες».

* Για το άρθρο του Α. Τσίπρα στη Le Monde και τη διαπραγμάτευση:

«Κατά τη γνώμη μου, το άρθρο θέτει το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει... Εδώ πρόκειται για μια σύγκρουση. Όπως γίνεται κάθε φορά, όταν έχουμε μια προσπάθεια για σημαντικές τομές και σημαντικές αλλαγές. Η χώρα δεν βρίσκεται στον αέρα ή κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν να βρίσκεται στον αέρα έτσι τυχαία. Δεν θέλουν κάποιοι σκληροί κύκλοι, κάποιες ελίτ νεοφιλελεύθερες, που έχουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό πολιτικό και οικονομικό, να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, ως παράδειγμα πολιτικής αλλαγής ή πολιτικής διαφοροποίησης, στην Ευρώπη. Περί αυτού πρόκειται, γι' αυτό υπάρχει ένας λυσσασμένος πόλεμος και άλλες φορές φαίνεται με το πρόσωπο του κ. Σόιμπλε, άλλες φορές δεν φαίνεται. Για παράδειγμα, από την δική μου εμπειρία, μπορώ να σας πω τι λυσσασμένος πόλεμος γίνεται και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, από τους ανθρώπους που έχουν κατασκευάσει τα μνημόνια, που θέλουν συνεχώς να γυρίζουμε εκεί και θέλουν να μην κάνουν κανένα βήμα υποχώρησης».

* Για το πότε θα επέλθει συμφωνία:

«Πάρα πολύ σύντομα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε πάρα πολλές μέρες, μάλιστα και η 5η Ιουνίου -που είναι η πρώτη δόση του ΔΝΤ-, είναι μια ημερομηνία κλειδί, η οποία επιταχύνει και αυτή τις εξελίξεις. Οι πολύ συχνές τηλεδιασκέψεις του Α. Τσίπρα, αλλά και η αυριανή συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ δείχνει και αυτή επιτάχυνση. Υπάρχει και μια ευρωπαϊκή σύνοδος ηγετών 10 - 11 Ιουνίου, άρα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι θα έχουμε μια σαφή αποτύπωση και μια σαφή κατεύθυνση, τέτοια που θα μπορούσε, πιθανά, να δώσει και μια χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα».

* Για τη συμφωνία: "Αν είναι κάτι που μπορεί να το υπογράψει ο Α. Τσίπρας, θα μπορεί να το υπογράψει ο καθένας από εμάς":

«Το συλλογικό μας κεκτημένο πρέπει να φανεί και οφείλει να φανεί και στις πιο δύσκολες στιγμές. Και αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, ιστορική στιγμή για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.λπ. Άρα εγώ έχω εμπιστοσύνη στην συλλογική μας διαδικασία, ότι αν είναι κάτι το οποίο -να το πω έτσι-, υπογράφει ο Α. Τσίπρας, θα μπορεί να το υπογράψει και ο καθένας και η καθεμιά από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν θα κάνει ξαφνικά ο Α. Τσίπρας κωλοτούμπα, ενόψει οποιουδήποτε τιμήματος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα