Ο Χ. Μαρκογιαννάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μίλησε στις 14/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με την άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη:

«Δεν
θέλω να σχολιάσω συγκεκριμένες ενέργειες συναδέλφων. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ως πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας, γνωρίζω ότι το ζήτημα για τον συγκεκριμένο συνάδελφο, τον κ. Κασιδιάρη, όπως και για άλλους συναδέλφους, οι οποίοι κατηγορούνται από τους εισαγγελείς, περνούν από την επιτροπή, η οποία μετά από έλεγχο των στοιχειών της κατηγορίας, προτείνει στη Βουλή αν θα πρέπει να αρθεί ή όχι η ασυλία κάποιου συναδέλφου. Αυτή είναι κατά βάση η δουλειά της επιτροπής δεοντολογίας. Από την αρχή της θητείας μου έχουν περάσει περισσότερες από 100 περιπτώσεις. Σε μία ή δύο από αυτές έχουμε πει "όχι" στην άρση. Λέμε "ναι" στην άρση και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής. Διότι, αφουγκραζόμαστε και εμείς την κοινωνία που θέλει ο βουλευτής και ο πολιτικός γενικότερα να έχει τη μεταχείριση που έχει ο απλός πολίτης. Εάν κατηγορείται για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, ασφαλώς και θα πρέπει να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μία τακτική ή μία πρακτική η οποία πραγματικά εξόργιζε την κοινωνία. Έχει αλλάξει ρότα το κοινοβούλιο και το σύνηθες είναι πλέον να ψηφίζει υπέρ της άρσης της ασυλίας».

Δημοσιογράφος: Η προσωπική σας εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής και κομματικής δεοντολογίας για τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο βουλευτής, όπως λέει το σύνταγμα, ψηφίζει σύμφωνα με τη συνείδησή του και δεν πρέπει να υπακούει σε υποδείξεις και σε γραμμές. Εν πάση περιπτώσει όμως στην πράξη καμία φορά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, γιατί και διαγραφές έχουμε, όταν έχουμε αντίθετες ψήφους και γενικότερα παραβιάζεται τρόπον τινά η σχετική αρχή του Συντάγματος. Αν όμως υπάρχει πολιτικό θέμα ή όχι είναι άλλοι αρμόδιοι να κρίνουν...».

* Για την προκαταρκτική επιτροπή αναφορικά με τη Λίστα Λαγκάρντ:

«Η απονομή της δικαιοσύνης εν τη ευρεία εννοία, δεν έχει να κάνει μόνο με την όρεξη για δουλειά εκείνου που την αποδίδει ή με την ευφυΐα και την εμπειρία του. Έχει να κάνει εν πολλοίς και με το πόσο αυτοί οι οποίοι παράπλευρα εργάζονται για τον ίδιο σκοπό, συνεισφέρουν με την ταχύτητα που πρέπει. Έχουμε πραγματογνωμοσύνες, αυτοψίες, έχουμε πράγματα τα οποία τα κάνουν άλλοι ειδικοί και όχι ο δικαστής ή εκείνος ο οποίος απονέμει δικαιοσύνη. Εδώ λοιπόν ζητάμε τη γνώμη των ειδικών. Όπως ζητήσαμε για παράδειγμα από τη Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών να μας βγάλει κάποια συμπεράσματα από το cd και το usb που παραδώσαμε. Ζητήσαμε και από το ΣΔΟΕ, λοιπόν, να ελέγξει τέσσερις λογαριασμούς, οι οποίοι αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα του κου Παπακωνσταντίνου, τα οποία ως ονόματα είχαν εξαφανιστεί από το cd... Είχα και εγώ την αίσθηση ότι, μετά την παράδοση από τις τράπεζες όλων των στοιχείων τα οποία εζητούντο, θα μπορούσε ταχύτατα να γίνει μία διερεύνηση και να οδηγηθούμε σε συμπέρασμα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν σήμερα στο ΣΔΟΕ, από ότι μας είπε ο επικεφαλής που ήρθε και κατέθεσε στην επιτροπή, άνθρωποι οι οποίοι είναι εξπέρ σε αυτά τα ζητήματα... Παραπονέθηκε για έλλειψη προσωπικού, αλλά δεν είπε κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κατά άμεση προτεραιότητα θα ασχοληθούν με ένα αντικείμενο. Είχα λοιπόν και εγώ την αίσθηση, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι μπορεί να γίνει κάτι άμεσα, γι' αυτό και είπα με ένα έγγραφο που έστειλα, ότι σε δύο μέρες θέλω αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει όσο και αν προσπαθούμε. Οπότε αναγκάστηκα, μετά από συζήτηση στην επιτροπή, να καλέσω τον αναπληρωτή, τον κ. Μαντούβαλο, στο γραφείο μου και να μου εξηγήσει τι συμβαίνει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως μου είπε, χρειάζεται ένα σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είπε τέσσερις (σ. σ. μήνες). Από αυτά που μου είπε ωστόσο, καταλήγω ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα. Διότι υπάρχει σύγκρουση. Από τη μία μεριά θέλουμε ταχύτητα και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, καθώς όταν η έρευνα σε ένα αντικείμενο είναι χρονοβόρα, αρχίζει να μουρμουρίζει και να λέει ότι πάνε πάλι να το κουκουλώσουν -και το γνωρίζω πολύ καλά γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε τέτοιες επιτροπές ούτε και η πρώτη που προεδρεύω σε τέτοιες επιτροπές. Από τη άλλη μεριά, έχουμε τη αξίωση να μην κάνουμε κάποιο λάθος. Διότι το λάθος μπορεί να είναι είτε προς την κατεύθυνση του κουκουλώματος, είτε προς την κατεύθυνση του να αδικηθεί κάποιος. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε. Αποστολή μας δεν είναι να καταδικάσουμε, αλλά αν βρούμε αθωωτικά στοιχεία, να τα λάβουμε και αυτά υπόψη μας. Επομένως αυτή τη στιγμή πρέπει να λύσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει με την εικόνα που έχετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε αναστολή των εργασιών της επιτροπής;

Χ. Μακρογιαννάκης: «Χτες που είχαμε συνεδρίαση και συζήτησα με τους συναδέλφους μου το πρόβλημα, καταρχάς αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια συμπίεσης του χρόνου. Όσο είναι δυνατόν, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα επιβάλλουμε σε κάποιον να κάνει κάτι με τσαπατσουλιά...».

Δημοσιογράφος: Να διατυπώσετε σχετικό αίτημα στο ΣΔΟΕ;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Βεβαίως. Το ένα είναι ακριβώς αυτό. Το δεύτερο είναι να πάρουμε τώρα τις καταθέσεις που πρέπει. Ήδη εξετάζεται στην επιτροπή ένας σημαντικός μάρτυρας. Ας κάνουμε τις υπόλοιπες ενέργειες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιμένουμε απαντήσεις σε κάποια έγγραφα, καταθέσεις από τους εισαγγελείς και μετά βλέπουμε που οδηγείται το θέμα της έρευνας από το ΣΔΟΕ και αποφασίζουμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα. Δεν θέλω να προτρέχω, γιατί δεν αποφασίζω εγώ...».

Δημοσιογράφος: Από τη μέχρι στιγμής έρευνα σας, σας δημιουργείται η εντύπωση ότι τελικά έχετε στοιχεία που να αιτιολογούν την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Δεν μπορώ να το πω. Παραβιάζω σαφείς δικονομικές διατάξεις που μιλούν για τη μυστικότητα της προδικασίας. Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι ότι δεν θέλω να προτρέχω. Το μόνο που μπορώ να δηλώσω είναι ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία που θα αξιολογηθούν».

Δημοσιογράφος: Σε αυτή όλη την κωλυσιεργία, κρίνετε ότι συνετέλεσε και η ολιγωρία από την πλευρά των τραπεζών στο να δοθούν στοιχεία προς το ΣΔΟΕ;

Χ. Μαρκογιαννάκης: «Φαίνεται ότι οι τράπεζες άρχισαν να μην αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση σαν υπόθεση ρουτίνας, χωρίς προτεραιότητα, μόνο μετά την ενεργοποίηση της επιτροπής και συγκεκριμένα την πιεστική παρέμβαση -και εγγράφως και προφορικώς-, προς τον πρόεδρο της Ένωσης των Ελληνικών Τραπεζών και πρώην υπουργό, τον κ. Ζανιά, ο οποίος πρόσφερε ταχύτατη βοήθεια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα