Ο Π. Λαφαζάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στις 14/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις κ. Σαμαρά με τρόικα:

«Παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Καταρχήν είναι ανεπίτρεπτο
ο πρωθυπουργός μιας χώρας να διαπραγματεύεται με υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας απεσταλμένους από διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ευρώπης. Ο ίδιος αποφασίζει, κάνει τις επιλογές του, ασκεί πολιτική και την εφαρμόζει. Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι οι υπάλληλοι της τρόικα είναι περίπου ισότιμοι, αν όχι και πάνω από τον πρωθυπουργό. Είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις, καθορίζουν τους προσανατολισμούς και σπεύδει η κυβέρνηση να τους εκλιπαρεί εκ των υστέρων να κάνουν πίσω, να δείξουν κατανόηση και ευαισθησία απέναντι σε ένα λαό που πνίγεται και δοκιμάζεται με τον πιο άγριο και σκληρό τρόπο και αυτό το ονομάζει διαπραγμάτευση. Πολύ φοβάμαι ότι εξελίσσεται ένα θέατρο, μετά από ένα σκηνικό σύγκρουσης και απειλών για διακοπή της χορήγησης της δόσης, η κυβέρνηση να συμβιβαστεί με νέα σκληρά μέτρα και να πέσει στα μαλακά, αφού έχει δώσει την εικόνα του μαχόμενου υποτίθεται κυβερνητικού σχήματος απέναντι στην κακιά τρόικα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, διότι από ό,τι φαίνεται θα καταλήξουν σε νέα επώδυνα μέτρα ίσως και πέρα των μνημονιακών δεσμεύσεων, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε αυτήν την ώρα ισοδυναμεί σχεδόν με καταστροφή για την χώρα».

* Για τις συμμαχίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Κάνουμε δημοκρατικές συζητήσεις, κατατίθενται απόψεις από όλους και τελικά οδηγούμαστε σε μια συνθετική και προωθητική πολιτική. Αυτήν την ώρα η πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι πολιτική συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς ή της κεντροαριστεροδεξιάς. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς είναι εφικτή για την χώρα και μπορεί να δώσει και προοπτική».

Δημοσιογράφος: Προσδιορίζετε στο χώρο της αριστεράς στελέχη τα οποία ήταν πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου;

Π. Λαφαζάνης: «Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, αλλά σε δομές, οργανώσεις και κόμματα. Και είναι σαφές ότι όταν αναφερόμαστε στην Αριστερά αναφερόμαστε σε δυνάμεις εκτός μνημονιακού τόξου και της εισαγωγής του στη χώρα μας. Σε δυνάμεις που αμφισβητούν όχι μόνο το μνημόνιο αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό και σε τελευταία ανάλυση αμφισβητούν τον ίδιο τον καπιταλισμό και θέλουν μια νέα σοσιαλιστική προοπτική».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα