Ο Αν. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής κίνησης ΡΙΚΣΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 21/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το διάλογο δημιουργίας ευρύτερου φορέα για την κεντροαριστερά:

Δημοσιογράφος: Ακούω όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα είτε από στελέχη, που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, όπως εσείς, είτε από στελέχη που παραμένουν ακόμα με κάποιο
τρόπο ενεργά εκτός των κομματικών τειχών, ότι ενδεχομένως σε αυτό το συνέδριο πρέπει να μπουν και οι τίτλοι τέλους -με την έννοια της αυτοδιάλυσης πια-, για να δημιουργηθεί κάτι νέο με ενδεχομένως κορμό το ΠαΣοΚ και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτός ο διάλογος που έχει ανοίξει για την κεντροαριστερά, ενδεχομένως, να δώσει μια πρώτη βάση, ένα πρώτο πάτημα...

Α. Λοβέρδος: «Είναι απόδειξη αλαζονείας το να ζητάει ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς, ένα πολιτικό πρόσωπο, την διάλυση υπαρχόντων κομματικών οργανισμών, προκειμένου να συγκροτηθεί κάτι καινούργιο. Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό. Και δεν εκτιμώ καθόλου όσους καλούν τους άλλους να διαλυθούν. Ωστόσο η ανάγκη για να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι παραπάνω από προφανής. Και σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώ να βρίσκομαι...
Όταν κάνεις λόγο για διάλογο και αυτός ο διάλογος μας αφορά, σημαίνει ότι τον απευθύνεις προς όλους και όταν σε καλέσουν, πηγαίνεις. Γιατί το να λες "ναι" στο διάλογο, αλλά να μην πηγαίνεις όταν σε καλούν, είναι μια επανάληψη συμπτωμάτων που έχουμε ζήσει την δεκαετία του '70 με τις διασπάσεις των κομμάτων της αριστεράς. Ο διάλογος σημαίνει ότι έρχεσαι εσύ στους κόλπους μου. Αυτά είναι παλιές αποτυχημένες πρακτικές που δεν με εκφράζουν...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πέρα από τα μεγάλα θέματα της χώρας και της οικονομίας που πρέπει τώρα να μπουν μπροστά και στη δική μας ημερήσια διάταξη, υπάρχουν τα θέματα του παραεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης και θέματα ανασφάλειας του πολίτη, τα οποία πρέπει να δούμε χωρίς κόμπλεξ και ταμπού και χωρίς να μας απειλεί μια κατεστημένη αριστερά φασιστικού τύπου, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει τον τρόπο με τον οποίο θα μιλάμε και τους όρους τους οποίους θα χρησιμοποιούμε...».

* Για τα επεισόδια στην Χαλκιδική και την Χρυσή Αυγή:

«Εκδηλώνεται κάτι που έχει πολιτικό και όχι αστυνομικό ενδιαφέρον. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να βρει τους ενόχους αυτής της ενέργειας, αλλά πρέπει να ανιχνεύσουμε και πολιτικά το φαινόμενο. Ποιας τακτικής είναι αποκορύφωμα; Ποιοι γεννούν τέτοιου είδους πολιτικές τάσεις, που τελικά στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας 100%;».

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να προσδιορίσετε;

Α. Λοβέρδος: «Ένας επενδυτής, όταν έχει κατά νου ότι μπορεί ένας οργανωμένος στρατός να επιτεθεί ένα ωραίο βράδυ και με αστραπιαίες κινήσεις, μέσα σε 10 λεπτά, να κάνει αυτά που έγιναν εκεί, τι θα κάνει;».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η δική σας πολιτική ερμηνεία όλων αυτών; Ποιοι γεννούν αυτού του είδους τα φαινόμενα;

Α. Λοβέρδος: «Υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια οργανωμένη βία, την οποία δεν καταδικάζει ολόψυχα συγκεκριμένος πολιτικός χώρος. Υπάρχουν πράγματα στην Ελλάδα τα οποία πρέπει να καταδικάσουμε όλοι μαζί, ολόψυχα, στο ελληνικό κοινοβούλιο και να τα περιθωριοποιήσουμε πολιτικά. Δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς να έχουν πολιτική έκφραση, ούτως ώστε να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα... Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα κόμματα».

Δημοσιογράφος: Δεν θα σας ζητήσω να μου πείτε κόμματα. Σε δική σας αναφορά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφερθήκατε στο θέμα της Χρυσής Αυγής και είπατε επί λέξει "γιατί να μας προβληματίζει το γεγονός ότι ανεβαίνει κάποιος που κάνει πολιτική με ακτιβίστικο τρόπο, όσον αφορά αυθεντικά προβλήματα; Νομίζω ότι μετά την μεταπολίτευση είναι το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά" .Πόση απόσταση υπάρχει σε αυτό που είπατε και αυτό που λέτε τώρα;

Α. Λοβέρδος: «Καμία. Λέω ακριβώς το ίδιο πράγμα».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν υπάρχει καμία; Θεωρώ ότι είναι τεράστια η απόσταση. Καταδικάζετε μια πρακτική που δημιούργησε πολιτική βία, την ίδια στιγμή που εσείς πολιτικοϊδεολογικοποιείτε -και πρέπει να σας ομολογήσω ότι εμένα με αιφνιδίασε δυσάρεστα-, αιτιολογείτε την δράση μιας οργάνωσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί και εγκληματική...

Α. Λοβέρδος: «Ή θα δούμε τα προβλήματά μας ή όχι».

Δημοσιογράφος: Επιμένετε σε αυτή την δήλωση;

Α. Λοβέρδος: «Βέβαια επιμένω. Και μάλιστα όχι μόνο επιμένω, αλλά θεωρώ φασισμό όποιον θα ζητήσει πιστοποιητικό κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων από τον οποιονδήποτε εκφράζεται πολιτικά στην Ελλάδα. Υπάρχει αυθεντικότητα και κινηματικά χαρακτηριστικά σε πολιτικά ρεύματα που δεν προσδιορίζονται μόνο στην αριστερά, αλλά και στην δεξιά. Ποιος είναι αυτός που θα πει ότι ο όρος ακτιβισμός χρησιμοποιείται μόνο στα αριστερά;».

Δημοσιογράφος: Ο όρος ακτιβισμός παράγει βία και ρατσισμό;

Α. Λοβέρδος: «Υπάρχουν αρκετές αναφορές στη Γερμανία για ακτιβισμό της ναζιστικής ακροδεξιάς. Ο όρος ακτιβισμός χρησιμοποιείται ελεύθερα. Θα μας επιβάλλουν κάποιοι να τον χρησιμοποιούμε μονομερώς; Είναι κάποιοι κάτοχοι των κλειδιών της ελληνικής γλώσσας και των πολιτικών νοημάτων; Ποιοι είναι αυτοί οι φασίστες που χρησιμοποιούν την γλώσσα κατά βούληση και θα μας επιβάλλουν πώς θα την χρησιμοποιούμε; Η δημιουργία ενός κινήματος σημαίνει δημιουργία κινήματος μόνο από τα αριστερά και όχι από τα δεξιά; Και γιατί το παραεμπόριο να είναι στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής και να μην είναι στη δική μας; Δεν είναι πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική οικονομία; Δεν είναι ο καημένος ο καταστηματάρχης που πληρώνει το ενοίκιο του μαγαζιού του, θύμα του λαθρέμπορου, ο οποίος εισάγει και αποθηκεύει παράνομα τα προϊόντα αυτά; Πρέπει αυτή η μη αντίδραση του ελληνικού κράτους και το κενό να μην καλυφθεί, αλλά και όταν καλύπτεται να μας ενοχλεί;...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα