«Ναμπούκο» στο Μέγαρο Μουσικής

«Είναι η όπερα με την οποία αρχίζει η καλλιτεχνική μου καριέρα. Και παρόλο ότι αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες μαζί του, είναι σίγουρο ότι ο Ναμπούκο γεννήθηκε με τυχερό άστρο».

Λόγια του Τζουζέπε Βέρντι, για την όπερα που στα 28 του χρόνια, τον έστεψε κυρίαρχο της ιταλικής μουσικής σκηνής, άνοιξε ένα καινούργιο, τεράστιο κεφάλαιο στο μουσικό θέατρο και χάρισε στους αιώνες το πιο εμβληματικό χορωδιακό, το Va Pensiero, ύμνο για κάθε αντίσταση.

Με αυτό το έργο-σύνορο για την ιστορία της όπερας,
το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Η όπερα θα παρουσιαστεί αύριο (22 Φεβρουαρίου) στις 8.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συναυλιακή μορφή, με ελληνικούς υπέρτιτλους, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τη συμμετοχή των χορωδιών του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ.

Έλληνες λυρικοί ερμηνευτές με αξιοσημείωτη πορεία στο εξωτερικό ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους: σ΄ αυτόν του τίτλου ο Δημήτρης Πλατανιάς, ως Αμπιγκαϊλε εμφανίζεται η Δήμητρα Θεοδοσίου ενώ τον Ισμαήλ αποδίδει ο επίσης «δικός μας» Μάριο Τσεφίρι. Η Ειρήνη Καράγιαννη είναι η Φενένα της παραγωγής, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ερμηνεύει τον Ζαχαρία, η Αντωνία Καλογήρου την Άννα και ο Χρήστος Κεχρής τον Αρχιερέα.

Για τους μικρούς φίλους της όπερας, αποσπάσματα από την όπερα, με τους ίδιους συντελεστές και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί, στο πλαίσιο της δημοφιλούς Σειράς Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Ο «Ναμπούκο» έκανε την πρεμιέρα του στη Σκάλα του Μιλάνου, το 1842 και ήταν μια τεράστια επιτυχία. Τον επόμενο χρόνο παρουσιάστηκε 67 φορές σε διάφορα λυρικά θέατρα της Ιταλίας και του εξωτερικού και είναι η μοναδική από τις πρώτες όπερες του Βέρντι που παραμένει σταθερά στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων λυρικών θεάτρων του κόσμου.

Το βιβλικό αυτό δράμα του Βέρντι, που γράφτηκε πάνω στο λιμπρέτο του εκκεντρικού και πολυμήχανου Τεμίστοκλε Σολέρα, είναι ένα σχόλιο για την εξουσία με σκηνικό την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο), την εκδίωξη των Εβραίων από τον τόπο τους και την καταστροφή του ναού του Σολομώντα. Εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας και τα ανάκτορά της, αλλά και στις όχθες του Ευφράτη ποταμού.

Στυλιστικά ισορροπεί ανάμεσα στο bel canto και τα πυκνότερα και πλουσιότερα έργα της ωριμότητας του συνθέτη και αναγγέλλει την μετα-bel canto επανάστασή του, το αλάνθαστο ένστικτό του για δράμα και τη μουσική του ιδιοφυΐα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 11 - 20 - 28 - 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 6,5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), 8,50 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα