Ο Αν. Ανδρεάδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε στις 31/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Θεοδόση.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα προβλήματα σχετικά με τη μείωση του Φ.Π.Α.:

«Αναμφίβολα το μέτρο θα βοηθήσει. Υπάρχει ένα μπέρδεμα που οφείλεται στο ότι η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% αφορά μόνο στα εστιατόρια, δηλαδή μόνο στην υπηρεσία σερβιρίσματος, εστίασης και αναψυκτικών
και όχι στη διανομή των αναψυκτικών στα σούπερ μάρκετ κ.λπ.... Παλιά, ο Φ.Π.Α. ήταν 13% και στις δύο περιπτώσεις. Τώρα μειώθηκε μόνο για την πρώτη περίπτωση, που ανέφερα και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση στον τουρίστα και τον καταναλωτή γενικότερα. Ωστόσο, με την υπάρχουσα νομοθεσία, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό για τα τουριστικά πακέτα; Με βάση ποιον Φ.Π.Α θα κλείσετε τις συμφωνίες για την επόμενη σεζόν;

Α. Ανδρεάδης: «Εμείς θα προχωρήσουμε και θα μειώσουμε τις τιμές περίπου κατά 2 - 3 %, σύμφωνα με τη μείωση του Φ.Π.Α., έστω και αν δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η μονιμοποίηση του μέτρου. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και το 2014. Θα επωφεληθούμε πάρα πολύ και ίσως μπορέσουμε να υποδεχτούμε και 18 εκατομμύρια παραπάνω επισκέπτες. Τώρα αν ο Φ.Π.Α. επανέλθει στο 23%, θα το παλέψουμε, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με βάση τα έσοδα, να κόβονται οι αποδείξεις, να περάσει στον καταναλωτή η έκπτωση για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι τα έσοδα αυξάνονται και μονιμοποιείται το μέτρο. Αυτή την στιγμή όμως θα θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι ο Φ.Π.Α. θα παραμείνει στο 13% και το 2014. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».

Δημοσιογράφος: Πόσα θα είναι τα έσοδα και ποιος ο αριθμός των επισκεπτών τη φετινή χρονιά;

Α. Ανδρεάδης: «Είχαμε εκτιμήσει από το τέλος του περασμένου χρόνου, ότι θα έχουμε17 εκατομμύρια αφίξεις και 11 δις ευρώ έσοδα, πλην των μεταφορών. Συνολικά τα έσοδα από τον τουρισμό είναι 33 με 34 δις ευρώ. Η εκτίμηση, που είχαμε κάνει, επιτευχθεί και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το στόχο των αφίξεων, να υποδεχτούμε, δηλαδή, πάνω από 17 εκατομμύρια αφίξεις αλλά και τον στόχο των εσόδων, να περάσουμε, δηλαδή, σημαντικά τα 11 δις ευρώ. Εάν πλησιάσουμε τα 11,5 ή τα 12 δις ευρώ, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι λιγότερο από 4%. Κάτι το οποίο σημαίνει προφανή θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος, άρα και την πιθανή μείωση του χρέους. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη αυτή την στιγμή η συμβολή του τουρισμού. Χρειάζεται να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να πετύχουμε τους βασικούς μας στόχους. Ο στρατηγικός στόχος είναι να φτάσουμε το 2021 στα 24 εκατομμύρια αφίξεις και στα 18 - 19 δις ευρώ άμεσα έσοδα. Αυτό σημαίνει εννέα μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα