Ο Α. Μητσός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέας Μητσός, μίλησε στις 22/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Το να θεωρείς ότι ο άλλος είναι υποχρεωμένος να σε σώζει ανά πάσα στιγμή και να σου δίνει όσα χρειάζεσαι, χωρίς να ρωτάει τι γίνεται και αν "σκουρύνουν" τα πράγματα να του πεις "καλά εμείς έτσι είμαστε, λίγο περίεργοι αλλά δεν πειράζει, εσύ δίνε λεφτά"... Η ιστορία των μεταρρυθμίσεων που λέμε ξανά και ξανά και την περνάμε σαν μία υποχρεωτική κουβέντα που πρέπει να συμπληρώνει

τη συζήτηση για τα λεφτά, δεν είναι απλώς έτσι. Αν δεν ρυθμίσεις όλα τα μεγάλα ζητήματα, δεν είναι δυνατό να ελπίζεις ότι αυτός που σου δανείζει θα σου πει "δεν βαριέσαι, εγώ σου έδωσα, εσύ κάνε ό,τι θες". Αυτό που πραγματικά έφερε την κατάσταση με τους δανειστές μας σε αυτό το σημείο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε τους εταίρους μας και τα μνημόνια ως αντίπαλο και δεν βλέπουμε ότι πραγματικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Όλοι μας ευθυνόμαστε. Αυτό που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες, ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να πετάξουμε στα σκουπίδια τα μνημόνια, τοποθέτησε το θέμα σε λάθος βάση. Μετατοπίστηκε πάλι το ζήτημα σαν να είναι ο εχθρός μας τα μνημόνια, ενώ για ένα μεγάλο διάστημα γινόταν προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα. Πράγματι φταίνε και οι κυβερνήσεις... Έχουν γίνει ιδεολογικά λάθη και λανθασμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά από εκεί μέχρι το να θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα μας... Όχι δεν είναι αυτό το πρόβλημα... Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά είμαστε λίγο μακριά ακόμα... Ελπίζω, αν και δεν το θεωρώ πολύ πιθανό, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές. Οφείλουμε όμως να δεχθούμε ότι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων έχει πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Ας κλείσουν αυτά τα ζητήματα και ας προχωρήσουμε ομαλά σε εκλογές. Εγώ θα ήθελα στις εκλογές να είναι διαφορετική η σύνθεση των δυνάμεων που θα διεκδικήσουν τις έδρες στη Βουλή. Δεν μπορεί, όμως, να βγαίνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καλύπτει αντιδράσεις, οι οποίες, το λιγότερο, με προσβάλλουν ως πολίτη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα