Ο Α. Καλύβης στον ΑΘΗΝΑ984

O Αλέκος Καλύβης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 26/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Διάβασα μια δήλωσή σας, με την οποία ζητάτε η όποια συμφωνία -αν καταλήξουν σε αυτή, κυβέρνηση και δανειστές-,να περάσει από την κεντρική επιτροπή, είναι έτσι;

Α. Καλύβης: «Είναι μια θέση που βασίζεται και στο καταστατικό και αποτελεί και θέση της ίδιας της κεντρικής επιτροπής. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει συμφωνία, χωρίς μία τελική έγκριση από πλευράς κεντρικής επιτροπής».

*
Για τη διαπραγμάτευση και το ενδεχόμενο ρήξης:

«Το ενδεχόμενο ρήξης είναι ανοικτό για όλους, όχι μόνο για κάποια κομματική μειοψηφία και το λέω αυτό με την έννοια ότι αν επιμείνουν στις ομαδικές απολύσεις ή μας ωθήσουν στο ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το ζήτημα των 751 ευρώ ή την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων ή να προχωρήσουμε στην άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό, καταλαβαίνετε ότι με αυτό, οι ίδιοι θα επιδιώκουν την ρήξη, οπότε θα χρειαστεί απάντηση. Αν υπάρξει ένα πακέτο, το οποίο θα προσανατολιστεί περισσότερο στο θέμα του χρέους -όπως έχουμε πει ότι θέλουμε-, ένα συνολικό πακέτο στο θέμα της ανάπτυξης και από εκεί και πέρα υπάρξουν κάποια μέτρα τα οποία όμως έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου, με παρέμβαση κυρίως σε εκείνους που δεν πλήρωσαν όλη τη προηγούμενη περίοδο, είναι άλλη τάξεως πρόβλημα...
Αν προκύψει αδιέξοδο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-, στον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι αν προκύψει τέτοιο ζήτημα, θα είναι λύση στο αδιέξοδο, με πολιτικούς όρους, διότι με οικονομικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει προκύψει συμφωνία. Δεν έχεις άλλο τρόπο, καθώς διαφορετικά θα υποταχθούμε σε μια λογική την οποία καταδίκασε ο λαός, ο οποίος προφανώς θέλει μια κυβέρνηση που θα πορευθεί από εδώ και πέρα με όρους αξιοπρέπειας και λαϊκής κυριαρχίας, σύμφωνα με την εντολή του και όχι μία κυβέρνηση, που θα κάνει τα ίδια με τους άλλους».

* Για την ΕΡΤ και τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου:

«Στο θέμα της ΕΡΤ έχουν γίνει κάποια λάθη, που μας εμποδίζουν να δούμε το δάσος. Η ΕΡΤ πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί με άλλους όρους. Χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα. Υπάρχει μια σοβαρή αδυναμία ακόμα και στο νομοσχέδιο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μια διαδικασία λαϊκού ελέγχου και κοινωνικού προγραμματισμού, που θα έπρεπε να υφίσταται για όλες τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε να δούμε. Όσο για τα πρόσωπα, και η πολιτική γραμματεία είχε επ' αυτού μια σχετική αντίθεση. Η ευθύνη του υπουργού Επικρατείας είναι συγκεκριμένη. Αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων. Άρα είναι μια δοκιμαστική ψήφος, η οποία δόθηκε από το κόμμα, μέσα στη Βουλή. Κάποιοι σύντροφοι έχουν ισχυρές ενστάσεις, είναι απολύτως σεβαστό. Δεν δημιουργεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Σας ακούω να συμφωνείτε με την κ. Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις ενστάσεις που είχε...

Α. Καλύβης: «Υπάρχουν πολιτικού χαρακτήρα ενστάσεις, τις οποίες διατυπώσαμε και στην πολιτική γραμματεία και ως πολιτική γραμματεία προς τον υπουργό. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα προχωρούν. Θα υπάρξει συνολική αποτίμηση σε 3 - 4 μήνες και, αν χρειαστεί, θα ληφθούν κάποια μέτρα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα