Αποκλεισμός από την αναπτυξιακή βοήθεια

Οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διέθεσαν πέρυσι στις πιο φτωχές χώρες λιγότερο από το ένα τρίτο της αναπτυξιακής βοήθειάς τους, η οποία έχει εξάλλου μειωθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καταγγέλλει σε έκθεσή της σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση ΟΝΕ.

Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), το 43% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, έναντι ποσοστού 13% για τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, ένα χάσμα που αναμένεται να βαθύνει ακόμη κατά την προσεχή 15ετία, υπογραμμίζει η μκο.

Οι

34 χώρες του ΟΟΣΑ δεν χορήγησαν στις χώρες αυτές παρά το 30,3% της αναπτυξιακής τους βοήθειας το 2014. Και η βοήθεια αυτή έχει υποστεί επιπλέον μείωση κατά 6% από το 2010, δηλαδή μια περικοπή 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρυσι, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δαπάνησαν κατά μέσο όρο 222 δολάρια ετησίως κατά κεφαλήν για βασικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, "όταν το απολύτως ελάχιστο όριο εκτιμάται στα 500 δολάρια", αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση της μκο. Στη Λιβερία, ο προϋπολογισμός μειώθηκε μάλιστα στα 6 δολάρια ετησίως και κατά κεφαλήν. Στη Γαλλία είναι 8.202 δολάρια.

"Ένα τέτοιο επίπεδο φτώχειας είναι απαράδεκτο το 2015, κυρίως όταν γνωρίζουμε πώς αυτό διορθώνεται", επισημαίνει η Φριντερίκε Ρεντέρ, διευθύντρια της ΟΝΕ Γαλλίας, σύμφωνα με την έκθεση. "Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής βοήθεια προς τις χώρες αυτές και τους φτωχότερους πολίτες τους. Οι ίδιες οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής".

Η ΟΝΕ αποκαλύπτει ότι η Γαλλία μείωσε κυρίως το ύψος της βοήθειάς της αυτά τα τελευταία χρόνια, με το 0,36% του εθνικού της πλούτου να διατίθεται στη διεθνή βοήθεια έναντι 0,42% το 2011.

Η μκο καλεί τις χώρες του ΟΟΣΑ να χορηγήσουν το 0,7% του εθνικού τους πλούτου στην αναπτυξιακή βοήθεια, σύμφωνα με τον στόχο του ΟΗΕ, και να διαθέσουν τουλάχιστον το ήμισυ του ποστού αυτού στις πιο φτωχές χώρες. Η ΟΝΕ ζητεί επίσης να τονωθεί η "ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς" στις χώρες αυτές χάρη στη γεωργία, τις υποδομές, την ενέργεια και το εμπόριο, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική όπου βρίσκονται 33 από τις 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Αν οι δωρητές είχαν διαθέσει πέρυσι το ήμισυ της αναπτυξιακής βοήθειάς τους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα κράτη αυτά θα είχαν λάβει επιπλέον 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς της μκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα