Ντάτσιτς: Το Κόσοβο δεν μπορεί να ενταχθεί στην UNESCO

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με αφορμή την πρόθεση του Κοσόβου να γίνει μέλος του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), επισημαίνει ότι για τη Σερβία αυτό είναι απαράδεκτο, επειδή το Κόσοβο δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς διευκρινίζει ότι η Σερβία δεν έχει μεταβάλει τη θέση της σε σχέση με το καθεστώς του Κοσόβου, αν και είναι
αντιμέτωπη με αιτήματα και προσπάθειες της Πρίστινας να συμμετάσχει στο έργο των διεθνών οργανισμών εκτός του πλαισίου της συμφωνίας για την περιφερειακή εκπροσώπηση και τη συνεργασία.

Αυτό για τη Σερβία είναι απαράδεκτο, αναφέρει ο κ. Ντάτσιτς και σημειώνει ότι τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια του Κοσόβου να γίνει μέλος της UNESCO.

Προφανώς το αίτημα αυτό υπεβλήθη με σκοπό να επιβεβαιωθεί "κρατική υπόσταση" του Κοσόβου, κάτι που υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής της εντολής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) και του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

"Το Κόσοβο ως περιοχή, σύμφωνα με την ισχύουσα και δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244 (1999), είναι υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί, επομένως, να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην UNESCO" τονίζει ο κ. Ντάτσιτς στην επιστολή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, στην επιστολή του προς τον Μπαν Κι-Μουν, σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 1990 μέχρι σήμερα, στο Κόσοβο, έγιναν στόχος επίθεσης 236 εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα κτίρια που ανήκουν στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της, καθώς και πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, εκ των οποίων 61 έχουν την ιδιότητα των πολιτιστικών μνημείων και 18 είναι εξέχουσας σημασίας για τη Σερβία.

Καταστράφηκαν 171 θρησκευτικά μνημεία και 33 ιστορικά μνημεία και εκλάπησαν 10.000 εικόνες και άλλα αντικείμενα. Καταστράφηκαν 5.261 επιτύμβιες στήλες σε τάφους σε 256 σερβικά κοιμητήρια και σε περισσότερα από 59 δεν υπάρχει ούτε ένα ακέραιο μνημείο.

"Αυτές οι οδυνηρές μαρτυρίες με οδηγούν να αναρωτηθώ, αν είναι αυτά επιχειρήματα για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, αποστολή του οποίου είναι να συμβάλει στην προστασία και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς" αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα