Νιγηρία: Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η νιγηριανή κυβέρνηση και η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είναι εξίσου υπεύθυνες για την «ένοπλη σύγκρουση» στην οποία μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι -κυρίως άμαχοι- ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Κάτοικοι στα βορειοανατολικά της χώρας αυτής της Δυτικής Αφρικής πέφτουν θύματα των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ καθώς και των «ανεξέλεγκτων αντιποίνων από τις δυνάμεις ασφαλείας της
Νιγηρίας», αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της. Ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας.

Από τις αρχές αυτού του έτους, η Αμνηστία έχει καταγράψει «μία ανησυχητική επιδείνωση της κατάστασης» που περιλαμβάνει «εξωδικαστικές εκτελέσεις, επιθέσεις εναντίον αμάχων και άλλα εγκλήματα» που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα οποία «διαπράχτηκαν μαζικά», σημείωσε ο διευθυντής του παραρτήματος για την Αφρική Νετσανέτ Μπιλέι.

Η βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας ύστερα από την απελευθέρωση πολλών εκατοντάδων κρατουμένων από την Μπόκο Χαράμ στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο και προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, στο Μαϊντουγκούρι, την 14η Μαρτίου αποτέλεσε ένα «σημείο καμπής» στη σύγκρουση.

Όταν ανέκτησε ο στρατός τον έλεγχο, εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίας εξωδικαστικά περισσότερους από 600 ανθρώπους, κυρίως άοπλους, και συνέλαβε εκ νέου πρώην κρατούμενους, ανέφερε η Αμνηστία ύστερα από συνεντεύξεις με κατοίκους, δικηγόρους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νοσοκομειακό προσωπικό στην πόλη μετά την επίθεση.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε στη Διεθνή Αμνηστία ότι στρατιώτες εκτέλεσαν περισσότερους από 190 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν πολύ αδύναμοι για να τρέξουν ώστε να γλιτώσουν.

«Οι πρώην κρατούμενοι βρίσκονταν μέσα σε μία σχολική τάξη. Άρχισαν να φωνάζουν "Δεν είμαστε της Μπόκο Χαράμ. Είμαστε κρατούμενοι"», είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «Παρακολουθούσαμε τους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ και να σκοτώνουν και τους 56».

Επίσης η διεθνής οργάνωση εξέτασε δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τρεις πιθανούς ομαδικούς τάφους σε μία περιοχή του Μαϊντουγκούρι.

«Το μέγεθος των ωμοτήτων που διέπραξε η Μπόκο Χαράμ είναι πραγματικά σοκαριστικό και προκαλεί ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την βαρβαρότητα των αντιποίνων που σαφώς εφαρμόζονται από τις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας», είπε ο Μπιλέι.

Η Μπόκο Χαράμ, που σημαίνει «Η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» δρα στον μουσουλμανικό βορρά της δυτικοαφρικανικής χώρας, όπου πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θεσμών και αμάχων.

Από το 2009, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα