«Με τους Ρομά στο Μουσείο»

Οι ταινίες του Νίκου Αναγνωστόπουλου «Στην άκρη της πόλης» και «Ρομ - Περί εικόνας», θα προβληθούν αύριο Τρίτη 1 Απριλίου, ώρα 19:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον Μανώλη Ράντη, Διευθυντή του Δικτύου Ρομ.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Με τους Ρομά στο Μουσείο», η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, συντονίζεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, η ταινία «Στην

άκρη της πόλης», αναφέρεται στον τσιγγάνικο καταυλισμό στην Αγία Σοφία, πάνω από τον περιφερειακό δρόμο της Θεσσαλονίκης στην 'Ανω Ηλιούπολη. Περισσότερες από 1.000 ψυχές ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια και κολώνες υψηλής τάσης, σε σπίτια φτιαγμένα από νάιλον θερμοκηπίου, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς δάσκαλο για τα παιδιά. Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (πρώην Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης), 1995.

Η ταινία «Ρομ - Περί εικόνας», η οποία βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ, εστιάζει στις μαρτυρίες προσώπων μέσα από την τσιγγάνικη κοινότητα και συζητά για την μακρά πορεία ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Παρουσιάζει πηγές που μαρτυρούν την παρουσία των Τσιγγάνων στην βυζαντινή και υστεροβυζαντινή κοινωνία, γεγονός που τεκμηριώνει την ιστορικότητα τους στον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αναζητά την σύνδεση ανάμεσα στους Τσιγγάνους και τους υπόλοιπους Έλληνες μέσα από την μουσική, την οικονομία, τη σύγχρονη ιστορία και την καθημερινή ζωή. Παραγωγή: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα