Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Barclays

Νέο διευθύνοντα σύμβουλο όρισε σήμερα η διοίκηση στη βρετανική τράπεζα Barclays, στο πλαίσιο των κινήσεων που κάνει μήνες τώρα, ώστε η έξωθεν καλή εικόνα της να αποκατασταθεί, μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής της στη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor και των παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Ο Άντονι Τζένκινς, 51 ετών, με 30ετή προϋπηρεσία στην τράπεζα, ειδικευμένος στη λιανική τραπεζική, θα διαδεχθεί

τον (Αμερικανό) Μπομπ Ντάιαμοντ, ο οποίος είχε συμβάλλει στη ανάπτυξη της τράπεζας και ειδικά του επενδυτικού του βραχίονα, αλλά αναγκάστηκε να υποβάλει τον Ιούλιο την παραίτηση στο αποκορύφωμα του σκανδάλου Libor.

"Διαπράξαμε σοβαρά σφάλματα τα τελευταία χρόνια κι έχουμε σαφώς αποτύχει να εναρμονιστούμε με τις προσδοκίες που έχουν οι μέτοχοι", υπογράμμισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Μπάρκλεϊς, επισημαίνοντας ακόμα: "έχουμε πολλά να πράξουμε, προσβλέπω η δουλειά να ξεκινήσει άμεσα".

Ο Τζένκινς σπούδασε στην Οξφόρδη, και αναλυτές εστιάζουν στο ότι δεν έχει προϋπηρεσία και επίγνωση του τι γίνεται εκτός του "σύμπαντος" της Barclays. Μόνο για ένα χρονικό διάστημα - "αστραπή" είχε εργαστεί στη Citigroup το 1989. Από το 2009 μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Barclays.

Όπως περιγράφει ο αναλυτής Ντέιβιντ Μπαλκ του χρηματιστηριακού οίκου Cantor Index, "οι επιλογές του υπήρξαν πάντοτε χωρίς ρίσκο".

H Μπάρκλεϊς καταδικάστηκε την άνοιξη να καταβάλει ένα πρόστιμο 290 εκατομμυρίων στερλινών για τη χειραγώγηση του Libor. Τώρα, υφίσταται έλεγχο για τις δοσοληψίες της κατά το 2008 με την Qatar Holdings LLC, που συμμετέχει στον φορέα επενδύσεων του Εμιράτου, όταν η βρετανική τράπεζα χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα