Εθνικό σχέδιο υγείας με περικοπές ενός δις

Νέο εθνικό σχέδιο για την υγεία, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος

η οποία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, συμφώνησαν να προωθηθεί από το υπουργείο Υγείας, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συνάντηση είχε ως κύριο αντικείμενο την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ,

ενόψει κινητοποιήσεων φαρμακοποιών και γιατρών, λόγω των οφειλών του Οργανισμού.

Στόχος της συνάντησης, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, είναι να υπάρχει άμεση και άνετη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και να μην λείψει το φάρμακο.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, συζητήθηκε η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η υποστήριξη του οργανισμού με τη διασφάλιση πόρων από το υπουργείο Υγείας, ώστε να εξοφληθούν οι προμηθευτές και να λειτουργήσει η ευρύτερη αγορά υγείας.

Καταλήγοντας ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακοποιοί είχαν προτεραιότητα και θα την έχουν.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικά για την περιστολή των δαπανών για να μείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, όμως και να είναι ισότιμη με όλα τα κράτη που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.

Τόνισε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και να λειτουργήσει το σύστημα.

Ειδικά για τα φάρμακα, ενόψει της κινητοποίησης των φαρμακοποιών, είπε ότι υπάρχει μηχανισμός να αναπληρώνει το κενό, ο οποίος όμως δεν μπορεί να είναι ενεργοποιημένος μονίμως.

Και κατέληξε αναφερόμενος σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που ξεκινά από το φάρμακο για να καταλήξει στον υγειονομικό χάρτη.

Οι οφειλές

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 300-400 εκ. ευρώ αφορούν νοσήλια προς τα νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προμηθευτές του (φαρμακεία, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ).

Keywords
Τυχαία Θέματα