Νεκρός Βρετανός χειρουργός στη Συρία

Ένας Βρετανός γιατρός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περσινό Νοέμβριο εντός 48 ωρών από την άφιξή του στην Συρία, όπου ήθελε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως γιατρός στα επείγοντα περιστατικά, πέθανε στην φυλακή έπειτα από την κράτησή τουγια περισσότερο από ένα χρόνο από τις αρχές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο την οικογένειά του.

Ο 32χρονος Αμπάς Χαν, χειρουργός ορθοπεδικός από το Λονδίνο, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο Χαλέπι όπου είχε μεταβεί

για να προσφέρει τις υπηρεσίες τουσε τραυματισμένους αμάχους.

Σύμφωναμε τον αδελφό του Αφρόζ, οι συριακές αρχές είχαν δεσμευτεί να τον αφήσουν ελεύθερο αυτήν την εβδομάδα και χθες ανακοίνωσαν τον θάνατό του στην μητέρα του, η οποία βρίσκεται στην Συρία εδώ και τέσσερις μήνες αιτούμενη την απελευθέρωσή του.

Ο θάνατος του Βρετανού γιατρού δεν επιβεβαιώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε ωστόσο "πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την είδηση ότι ο Χαν πέθανε ενώ κρατείτο στην Συρία".

"Ο αδελφός μου ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι. Ήταν χαρούμενος και περίμενε με ανυπομονησία την απελευθέρωσή του", δήλωσε ο Αφρόζ Χαν, προσθέτοντας ότιδεν έχει λάβει διευκρινίσεις όσον αφορά τις συνθήκες του θανάτου του.

"Είμαστεσυντετριμμένοι, αναστατωμένοι και οργισμένοι με το Φόρεϊν Όφις, το οποίο έσερνε τα πόδια του για 13 μήνες", πρόσθεσε ο αδελφός του γιατρού,πατέρα δύο παιδιών.

"Αν οι τραγικές αυτές πληροφορίες επαληθευτούν, την ευθύνη για τον θάνατο του δρ. Χαν θα την επωμιστούν αυτές (οι συριακές αρχές) και θα ασκήσουμε πιέσεις για να πάρουμε απαντήσεις γι' αυτό που συνέβη", αντέδρασε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τουπουργείο ανακοίνωσε εξάλλου ότι είχε ζητήσει να επιτραπεί μια προξενική πρόσβαση στον γιατρό, αλλά σημείωσε ότι όλα του τα αιτήματα είχαν αγνοηθεί.

Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει νέα εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες από έναν από τους φωτοειδησεογράφους της, τον Μπουνγιαμίν Αϊγκούν, ο οποίος βρισκόταν στην Συρία για να καλύψει τον πόλεμο στην χώρα.

"Δεν έχουμε κανένα νέο από τον δημοσιογράφο μας, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή, εδώκαι περισσότερες από δύο εβδομάδες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της εφημερίδας.

Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι ο Τούρκος φωτοειδησεογράφος απήχθη από ομάδες τζιχαντιστών που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και συνδέονται με την Αλ Κάιντα, πληροφορία η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον εργοδότη του.

Περίπουτριάντα ξένοι δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στην Συρία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην χώρα αυτή. Εξάλλου, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), 27 δημοσιογράφοι και 91 πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ζωή τους στην σύγκρουση αυτή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα