Νέα μόδα οι τσάντες από... σκουπίδια

Συνδυάζει πρωτοτυπία, μόδα και στυλ, πωλείται ακριβά και εξασφαλίζει οικονομικά οφέλη από το τίποτα καθώς είναι φτιαγμένη από υλικά που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Λέγεται φλάγκμπαγκ (flagbag), δηλαδή τσάντα από σημαίες και είναι μόνο ένα από τα πολυπληθή προϊόντα που φτιάχνονται από παλιά αντικείμενα στην Βελγική πόλη Χάσελ (Hasselt). Οι κάτοικοί της από το 1996 μεταφέρουν τα αντικείμενα αυτά σε ειδικά καταστήματα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων και αντί να τα ρίχνουν στους κάδους απορριμμάτων μπορούν να καυχώνται
ότι το 2011 ο δήμος τους κέρδισε 1.226.000 ευρώ από αυτή τη δραστηριότητα!

«Οι φλάγκμπαγκς κατασκευάζονται από παλιές σημαίες που έχουν καταστραφεί, ή σκιστεί, σε συνδυασμό και με άλλα υφάσματα ή υλικά που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη Χάσελ. Το έργο της κατασκευής τους έχουν επιφορτιστεί πρώην άνεργοι που κλήθηκαν από τη δημοτική αρχή να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων με προσωπικό όφελος για εκείνους την επαναπροώθησή τους στην απασχόληση. Μετά από το στάδιο της εκπαίδευσης των ανέργων ακολουθεί η παραγωγή. Ένα από τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας, οι συγκεκριμένες τσάντες, είναι πολύ δημοφιλείς, κοστίζουν από 10 έως 75 ευρώ και μπορεί κανείς να τις αγοράσει από δύο σημεία πώλησης στο Χάσελ ή ακόμη και από το διαδίκτυο, μέσω της σελίδας του δήμου». Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο μάνατζερ του δήμου Μάρκ Βεράχτερτ, με αφορμή σχετική παρουσίαση της ιδέας της δημιουργικότητας με απόβλητα, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ωραιόκαστρο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη.

Γενικά συγκεντρώνονται στα καταστήματα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων πάρα πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων έπιπλα, παλιά ντουλάπια, παλιά κάδρα, εξαρτήματα, ρούχα, χαλασμένα παιχνίδια, ρούχα για κούκλες, καταστραμμένα ποδήλατα και άλλα. Όλα αυτά πλένονται, καθαρίζονται, απολυμαίνονται, στοιβάζονται, υφίστανται επεξεργασία και ξαναπωλούνται. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 1996 συγκεντρώθηκαν 55 τόνοι από επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα και το 2011, 1450 τόνοι.

«Το 62% από τις ποσότητες των αντικειμένων αυτών έγιναν νέα προϊόντα, το 30% οδηγήθηκε στην ανακύκλωση και μόλις 8% πετάχτηκε τελικά στα σκουπίδια» αναφέρει ο κ. Βεράχτερτ. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και σε ένα δεύτερο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος για την συγκέντρωση χρησιμοποιημένων αντικειμένων (υφασμάτων, ξύλων, μετάλλων) τα οποία αποτελούν τις πρώτες ύλες για εκατό νέους καλλιτέχνες που δημιουργούν στη συνέχεια έργα τέχνης. Τα υλικά αυτά τους παρέχονται δωρεάν, με την προϋπόθεση να καταγραφεί σε κάθε της στάδιο η πορεία δημιουργίας ενός καλλιτεχνήματος που αργότερα θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση τέχνης που γίνεται μια φορά το χρόνο, και θα πουληθεί.

Το αποτέλεσμα τελικά είναι να οδηγείται στα σκουπίδια το 20% μόλις των παραγόμενων απορριμμάτων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 98%...

Στο ίδιο μήκος κύματος, από τον περασμένο Απρίλιο λειτουργεί στη γερμανική

Keywords
Τυχαία Θέματα