Μήνυμα στήριξης

Αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον έλληνα ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Υποδεχόμενος τον κ. Βενιζέλο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον συνεχάρη για την ελληνική Προεδρία στη Ε.Ε., λέγοντας ότι

«προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση.

Επιπλέον έκανε λόγο και για συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και σε θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

Κατά την κοινή εμφάνισή τους πριν τη συνάντηση, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν, από μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως επρόκειτο για αποφάσεις που δεν ήταν εύκολες πολιτικά.

«Θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα σταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

«Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ήταν μία ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας.

Ακόμη είπε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών με την Ελλάδα χωρών, τις οποίες τόνισε ότι η χώρα μας τις στηρίζει εφόσον και αυτές εκπληρούν τις προϋποθέσεις.

Ακόμη ένα θέμα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, που τέθηκε ήταν η νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, αλλά έμφαση δόθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι συνομίλισε με τον αμερικανό ομόλογό του και «για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω».

Όπως είπε η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή φυσικά, και σημείωσε ότι «προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Γενεύη 2 για τη Συρία».

«Θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» είπε.

Ακόμη έκανε λόγο για την προσπάθεια «εθνικής ανοικοδόμησης» λέγοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αξίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι πριν τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Βενιζέλος είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα , ενώ συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δε χρειάζεται και δε μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα