Με την υποστήριξη του ΕΤΙΜ η επίθεση

Η επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου υποστηρίχτηκε από το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν (ETIM), μια τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας Μενγκ Ζιανγκτζού.

"Η υποστήριξη στην επίθεση προήλθε από το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν που έχει τη βάση του στην κεντρική και τη δυτική Ασία", δήλωσε ο επικεφαλής των κινεζικών οργάνων ασφαλείας σε τηλεοπτικό δίκτυο του Χονγκ Κονγκ,
σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε χθες βράδυ στο διαδίκτυο.

Ο Μενγκ Ζιανγκτζού, ο οποίος είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προέβη στη δήλωση αυτή από την Τασκένδη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Είναι η πρώτη φορά που κινέζος αξιωματούχος κατονομάζει συγκεκριμένη οργάνωση μετά την επίθεση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κινεζική αστυνομία, τρεις Ουιγούροι, μέλη της ίδιας οικογένειας από την περιοχή Σιντζιάνγκ που συνορεύει με αρκετές χώρες της κεντρικής Ασίας και της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, οδήγησαν το αυτοκίνητό τους που ήταν γεμάτο από δοχεία βενζίνης, εναντίον της εισόδου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, σε μια επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, η σύζυγός του και η μητέρα του έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο αυτοκίνητο, αμέσως μετά την πρόσκρουσή του.

Η οργάνωση που ζητεί την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τουρκμενιστάν, όπως ήταν η παλιά ονομασία της κινεζικής Σιντζιάνγκ, περιλαμβάνεται από το 2002 στον κατάλογο του ΟΗΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι κινεζικές αρχές αποδίδουν συχνά στην οργάνωση αυτή την ευθύνη για ταραχές που σημειώνονται περιστασιακά στην Σιντζιάνγκ, ωστόσο η επιρροή της ETIM αμφισβητείται από πολλούς αναλυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα