Μακροχρόνια μίσθωση του νησιού Λαστάβιτσα

Συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης του νησιού Λαστάβιτσα, στο οποίο βρίσκεται το φρούριο Μάμουλα, στον κόλπο Μπόκα Κότορσκα, υπέγραψαν ο υπουργός Αειφόρου Ανάπτυξης και Τουρισμού του Μαυροβουνίου Μπράνιμιρ Γκβοζντένοβιτς και ο πρόεδρος της Orascom Development Holding AG Σαμίχ Σαουίρις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, το συμβόλαιο προβλέπει την επένδυση ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του σημαντικού πολιτιστικού μνημείου, είπε ο κ. Γκβοζντένοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

"Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι ένα από τα έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο υπό το 'πρίσμα' της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και στο πλαίσιο της προστασίας και διατήρησης της 'ταυτότητας' που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο προσφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς απ' αυτό αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας και να προκληθούν έσοδα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο σε διάρκεια δεκαπενταετίας.

Η επένδυση, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξασφαλίσει την κατασκευή και ανάπτυξη νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής αίθουσας μνήμης, η οποία θα προωθεί, περαιτέρω, την ιστορία του φρουρίου και του νησιού. Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να ανανεώσουμε το τουριστικό προϊόν μας και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, υπογράμμισε ο κ. Γκβοζντένοβιτς.

Το έργο για τη μακροχρόνια μίσθωση του νησιού Λαστάβιτσα αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και πρέπει να υλοποιηθεί σε διάστημα 18 μηνών, έπειτα από την απόκτηση της άδειας κατασκευής του, εξήγησε ο κ. Γκβοζντένοβιτς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Orascom, με έδρα την Ελβετία, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του έργου περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός μουσείου στο φρούριο Μάμουλα, το οποίο θα θυμίζει σε κάθε επισκέπτη τον ρόλο, που διαδραμάτισε στην ιστορία του Μαυροβουνίου.

Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του νησιού Λαστάβιτσα προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Στόχος ήταν να μετατραπεί σε θέρετρο με ξενοδοχειακές υποδομές τεσσάρων και πέντε αστέρων, που δεν θα αλλοίωναν, ούτε θα προκαλούσαν ζημιές στον πολιτιστικό και ιστορικό του χαρακτήρα, αλλά ούτε και στο φυσικό περιβάλλον.

Η Orascom Development Holding AG με έδρα την Ελβετία και η Vos Investment Group από την Ολλανδία υπέβαλαν προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του νησιού Λαστάβιτσα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Orascom Development Holding AG ξεκίνησαν τον Μάιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
λαστάβιτσα
Τυχαία Θέματα