Κροατία: Τάξη στις ΜΚΟ

Εταιρείες καλούνται να συστήσουν όλες οι μη κερδοσκοπικές ενώσεις στην Κροατία -ακόμη και οι αθλητικές ενώσεις και οι θρησκευτικές κοινότητες- οι οποίες παρουσιάζουν ετήσιο κύκλο εργασιών, που ξεπερνά τα 230.000 κούνα.

Όπως γνωστοποίησε ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς, μέσω της απόφασης επιχειρείται οι εν λόγω ενώσεις να πληρώνουν φόρους για τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους και να υπάρξει διαχωρισμός των μη κερδοσκοπικών και των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων τους, ενώ απώτερος

στόχος είναι να καταστεί πιο διαφανής η λειτουργία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς απέστειλε χθες στο κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο νόμου για την οικονομική διαχείριση και την τήρηση βιβλίων από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, σύμφωνα με το οποίο οι ΜΚΟ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις ανάλογα με το ύψος των εσόδων τους και την αξία της περιουσίας τους. Η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης Μητρώο για τις ΜΚΟ.

Σε περίπτωση που μία ΜΚΟ παρουσιάζει κύκλο εργασιών υψηλότερο των 230.000 κούνα, από οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται η ενοικίαση των εγκαταστάσεων και γραφείων της, θα υποχρεούται να συστήσει μία εταιρεία για το κερδοσκοπικό τμήμα της δραστηριοποίησής της.

Όλες οι ΜΚΟ με ετήσιο εισόδημα άνω των 10 εκατ. κούνα θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν έκθεση λογιστικού ελέγχου, ενώ εκείνες με ετήσιο εισόδημα άνω των 3 εκατ. κούνα θα πρέπει να υποβάλλουν έκθεση οικονομικών πεπραγμένων του προηγούμενου έτους.

"Όχι οριζόντιες περικοπές στους μισθούς, στο "μικροσκόπιο" μπόνους και επιδόματα"

Στο μεταξύ, ο κ.Λίνιτς παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2014, τον προσεχή Φεβρουάριο, με βάση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κροατία, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP), να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, κατά πόσο οι περικοπές στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού θα σημάνουν απολύσεις ή μειώσεις στους μισθούς, ο κ.Λίνιτς απάντησε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός που αφορά τη μισθοδοσία θα μειωθεί και τα επιδόματα θα βρεθούν στο "μικροσκόπιο", ενώ κάποιοι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα θα συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

"Μειώνουμε τον προϋπολογισμό της μισθοδοσίας, οι ατομικές αποδοχές θα μείνουν ανέγγιχτες. Τα φλέγοντα ζητήματα συνίστανται στα μπόνους και τα επιδόματα και θα εξεταστούν εξονυχιστικά" σημείωσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση από το σκέλος των εσόδων, οι δαπάνες του κράτους και κατ' επέκταση και η ατομική κατανάλωση θα περιορισθούν και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση υποβάθμισε τις αρχικές της προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2014, από το 1,3% στο 0,2%.

Προκειμένου να διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τα οικονομικά μέτρα της κροατικής κυβέρνησης δεν είναι είναι έκτακτα και προσωρινά, ο κ.Λίνιτς ανακοίνωσε ορισμένες παρεμβάσεις που θα προωθηθούν το 2015 και το 2016, μεταξύ των οποίων η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, των τόκων αποταμιεύσεων και των κερδών κεφαλαίου.

Με την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων ο κ.Λίνιτς είπε ότι προσδοκά μία αύξηση της τάξης των 3,95 δισ. κούνα στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2016.

(1 ευρώ=7,66 κούνα)

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα