Κροατία: «Η δικαιοσύνη μας παρέκαμψε»

Τη λύπη του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Κροατίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναπήρων Βετεράνων του Πατριωτικού Πολέμου στην Κροατία, Τζούρο Γκλόγκοσκι.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πέτερ Τόμκα είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων στον πόλεμο στην Κροατία δεν ήταν τόσο μεγάλος, ώστε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν να συνιστούν γενοκτονία, είπε ο κ. Γκλόγκοσκι.

"Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλο αυτόν καιρό δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για να
αποδείξουν ό,τι υποστηρίχθηκε στην προσφυγή. Είναι φανερό ότι η αίτηση δεν ήταν καλά θεμελιωμένη" τόνισε ο κ. Γκλόγκοσκι, ένας από τους επικεφαλής των οργανώσεων βετεράνων πολέμου που πραγματοποιούν εδώ και μήνες καθημερινά διαμαρτυρίες έξω από το αρμόδιο υπουργείο στο Ζάγκρεμπ.

Η έκβαση της δίκης ενώπιον του ICJ ήταν αναμενόμενη, πρόσθεσε, "επειδή πολίτες που σκότωσαν, βίασαν, έκαψαν και κατέστρεψαν περπατούν ελεύθεροι στην Κροατία και η κροατική δικαιοσύνη δεν κάνει τίποτα".

"Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική της Κροατίας κατευθύνεται στην εξίσωση του θύματος και του επιτεθέμενου και ολοένα και λιγότερο γίνεται λόγος για επίθεση εναντίον της Κροατίας και πληθαίνουν οι αναφορές περί εμφύλιου πολέμου. Ποια άλλη απόφαση θα μπορούσαμε να περιμένουμε μετά από απ΄ όλα αυτά;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπηρων Βετεράνων του Πατριωτικού Πολέμου.

Δυσαρέσκεια για την ετυμηγορία του ICJ εξέφρασαν βετεράνοι και θύματα του πολέμου στην πόλη Βούκοβαρ.

"Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος, επειδή ανέμενα η Σερβία κάποτε να λογοδοτήσει για τα όσα έκαναν οι πολίτες της στο Βούκοβαρ και σε άλλες περιοχές μαρτυρίου του κροατικού λαού στη διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου. Η δικαιοσύνη μας παρέκαμψε για μία ακόμη φορά" τόνισε ο Ίβαν Κόβατσιτς, επικεφαλής του Συλλόγου Βετεράνων Πολέμου "Βούκοβαρ ΄91"

Ο κ. Κόβατσιτς υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως η Σερβία απαλλάχθηκε από τα όσα συνέβησαν πριν από τις 27 Απριλίου του 1991, επειδή τότε υπέγραψε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία της Γενοκτονίας ως ανεξάρτητο κράτος.

"Γνωρίζουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαστηρίου, πού ξεκίνησαν όλα και ποιος σχεδίασε τα πάντα. Ήταν ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Σερβίας, και τώρα συμπεραίνεται ότι η Σερβία δεν έχει καμία σχέση με αυτό" είπε ο κ. Κοβάτσιτς, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ικανοποίηση, αν απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος ατόμων.

Ο Ίγκορ Γκράβιτς, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιών Στρατιωτών θυμάτων ή αγνοούμενων του πολέμου στο Βούκοβαρ υπογράμμισε ότι οι πολίτες στο Βούκοβαρ στερήθηκαν το δικαίωμα στη δικαιοσύνη.

"Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι από αυτή την πόλη, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή χάθηκαν στον πόλεμο δεν έχουν το δικαίωμα στη δικαιοσύνη, παρ' ότι γνωρίζουμε όλοι ποιος ευθύνεται για τα εγκλήματα πολέμου. Αυτή είναι η Σερβία, από την περιοχή της οποίας ξεκίνησε η επίθεση" επισήμανε ο κ. Γκάβριτς, τονίζοντας ότι 350 Κροάτες στρατιώτες και άμαχοι από τις συγκρούσεις στο Βούκοβαρ ακόμη αγνοούνται.

Ο επικεφαλής του Συλλόγου πρώην αιχμαλώτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που διοικούσαν Σέρβοι, Ζντράβκο Τόμσιτς δήλωσε ότι το ICJ έκανε λάθος που έλαβε υπόψη την ημερομηνία 27 Απριλίου του 1992 για να αποδείξει ότι η Σερβία είναι ένοχη για τα εγκλήματα της περιόδου που ακολούθησε.

"Συμπεραίνεται ότι είναι δυνατό να διαπραχθεί ένα έγκλημα και στη συνέχεια να αλλάζεις το όνομα ενός κράτους και κανένας να μην σε πειράζει" είπε.

"Η Σερβία έπρεπε να κριθεί ένοχη, επειδή είναι η διάδοχος της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ή της Γιουγκοσλαβίας, κάτι για το οποίο καυχιόταν συχνά" σημείωσε ο κ. Τόμσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα