Κριτική στην κλιμακούμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ

Για «επανάληψη αρνητικών πληροφοριών ή ακόμα και ψευδών ειδήσεων» που αφορούν στην εικόνα της χώρας του και στην κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα έκανε λόγο μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με θέμα «Η κλιμακούμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις».

Στρέφοντας την κριτική του προς την αμερικανική κυβέρνηση με αφορμή και το Εκτελεστικό

Διάταγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά στον σεβασμό του αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας και στο δικαίωμα του λαού της να επιλέξει ελεύθερα την πορεία του.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το αμερικανικό Διάταγμα ως «βαθύτατη παρέμβαση» στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας και υποστήριξε ότι τέτοιες τακτικές θυμίζουν πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της χώρας του, αλλά και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής.

Σχολιάζοντας δε, όλα εκείνα τα διεθνή δημοσιεύματα και τις αναφορές που υποστηρίζουν ότι στη Βενεζουέλα δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φαρίντ Φερνάντες τόνισε ότι τόσο επί διακυβέρνησης Ούγο Τσάβες, όσο και επί Νικόλα Μαδούρο, ο λαός της Βενεζουέλας έχει ανακτήσει τη συνείδησή του και έχει αναλάβει τα πολιτικά ζητήματα στην καθημερινή του ζωή, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας και στη δίκαιη αναδιανομή τους.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Βενεζουέλα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον πλανήτη και πρόσθεσε ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ συνδέεται με την αναζήτηση φυσικών πόρων.

Παράλληλα, στράφηκε και εναντίον όλων εκείνων που, όπως είπε, «προσπαθούν να διαψεύσουν τον εναλλακτικό δρόμο που ακολουθεί η Βενεζουέλα» και πρόσθεσε ότι ο λαός της Βενεζουέλας πάντα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα του, μπροστά στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ΗΠΑ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, παρατήρησε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί διαμεσολαβητές μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή, με αποτέλεσμα η τιμή να αυξάνεται συνεχώς, ενώ σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Φερνάντες υπογράμμισε ότι ο Νικόλα Μαδούρο έχει εκφράσει τη βούλησή του για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Βενεζουέλας και Ελλάδας. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι μέχρι στιγμής εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας και των επαφών της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση για εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα