Ιράν: Υποβαθμίζει τις πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποβάθμισε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Λωζάνη δηλώνοντας ότι δεν είναι αναγκαία η έλευση στην ελβετική πόλη των ομολόγων του των μεγάλων δυνάμεων.

"Θεωρώ ότι η παρουσία τους δεν είναι αναγκαία σε αυτόν τον γύρο, διότι όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να έλθουν όταν θα έχουν βρεθεί λύσεις και θα πλησιάζουμε σε μία συμφωνία", δήλωσε ο ιρανός

υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Λωζάνη, ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι "υπάρχουν διαφωνίες και θα προσπαθήσουμε να τις περιορίσουμε" μέχρι το βράδυ της Πέμπτης με τους πολιτικούς αξιωματούχους των χωρών 5+1 που θα φθάσουν στη Λωζάνη σήμερα. "Πρέπει να βρούμε λύσεις. Το θέμα της συμφωνίας θα έλθει όταν θα έχουμε σε ένα χαρτί αυτές τις λύσεις και για να τις γράψουμε χρειάζονται ειδικοί, όχι υπουργοί", εξήγησε.

Οι διαπραγματεύσεις του σχήματος "5+1" (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) με το Ιράν θα πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια τεχνικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου/1 Ιουλίου, θα εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Στο περιθώριο των συνομιλιών της Λωζάνης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ, που ανέδειξαν και πάλι νικητή τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σφοδρό πολέμιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του ιρανού υπουργού Εξωτερικών δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι "για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα πολιτικά κόμμα του σιωνισιτκού καθεστώτος. Είναι όλοι εκ της φύσεώς τους επιτιθέμενοι".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα