Κρίσιμο Eurogroup για την κυπριακή οικονομία

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, αλλά και των Κυπρίων πολιτών, όπου τη Δευτέρα θα συνέλθει το Eurogroup και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καλείται να περάσει τις «πρώτες εξετάσεις» από τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωση του στην εφημερίδα «Πολίτης» , αναφέρει ότι δεν αναμένεται αύριο να
υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για την δανειακή σύμβαση. Ο κ. Στυλιανίδης τονίσει ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους:α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε χθες ότι θα προσκομίσει στη σύνοδο του Eurogroup νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Ο Μ. Σαρρής θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα