Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Μία ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, η ένταση στην ΕΕ κορυφώνεται, μετά τις νέες απειλές που εκτόξευσαν οι οίκοι αξιολόγησης προς τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και προς το ίδιο το οπλοστάσιό της, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι «27» ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για τις περιορισμένες αλλαγές που θα επέλθουν στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες επί τη βάσει δύο εγγράφων: της Γαλλο-Γερμανικής πρότασης για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, και της έκθεσης των Προέδρων της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο για την ενίσχυση της οικονομικής ένωσης και για τα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα.

Στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του Προέδρου της ΕΕ προς τους «27», επισημαίνεται ότι στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, ο Χ. Ρομπάι αναφέρει ότι πρέπει να ενισχυθούν «τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης» που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, και να υιοθετηθούν «τα μεσοπρόθεσμα, επιπλέον μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ένωσης». Όπως αναφέρει ο Χ. Ρομπάι, η συζήτηση των «27» θα γίνει επί τη βάσει της ενδιάμεσης έκθεσης που συνέταξε ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και η οποία προτείνει πιθανούς τρόπους για την επίτευξη μιας «ισχυρότερης οικονομικής ένωσης».

Παράλληλα, ο Χ. Ρομπάι τονίζει στην επιστολή του ότι τους περασμένους μήνες η ΕΕ έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις οποίες τώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως.

Εξάλλου, ο Χ. Ρομπάι και ο Ζ. Μπαρόζο στην έκθεση που έστειλαν στους 27 ηγέτες της ΕΕ, παρουσιάζουν πιθανά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αλλαγών στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Παράλληλα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνουν να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ευρωομολόγων, ως αντάλλαγμα για τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι Ρομπάι και Μπαρόζο στην έκθεσή τους προτείνουν τη σημαντική ενίσχυση της δύναμης του πυρός του EFSF.

Εξάλλου, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του κολεγίου των Ευρωπαίων επιτρόπων, ο Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε δύο εναλλακτικές λύσεις για την αλλαγή των Συνθηκών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η πρώτη επιλογή αφορά μία απλοποιημένη διαδικασία που δεν θα απαιτεί την επικύρωσή της από τα 27 εθνικά κοινοβούλια, και η δεύτερη, μία πιο σύνθετη διαδικασία η οποία θα προϋποθέτει περισσότερο χρόνο, καθώς θα απαιτείται η επικύρωση της από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την άποψη, ότι παρά την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη συμφωνίας αλλαγής των Συνθηκών, σε επίπεδο «27», σε
Keywords
Τυχαία Θέματα