Κόσοβο: Μαζικό κύμα φυγής

Απογοητευμένοι από τις συνθήκες διαβίωσης κάτοικοι του Κοσόβου εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους και αναζητούν μία καλύτερη ζωή σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Πρίστινας, επισημαίνοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, ο πληθυσμός θα μειώνεται κατά μία πόλη κάθε μήνα.

Χιλιάδες οικογένειες αναχωρούν καθημερινά με δεκάδες λεωφορεία για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα παιδιά τους εγκαταλείπουν το σχολείο, σύμφωνα

με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας αναφέρεται ότι περίπου 20.000 άνθρωποι κάθε μήνα φεύγουν από το Κόσοβο και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο την περασμένη Κυριακή, από τον σταθμό λεωφορείων της Πρίστινας αναχώρησαν 500 κάτοικοι του Κοσόβου, με προορισμό κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Reuters, καταγράφει ραγδαία αύξηση του αριθμού των πολιτών του Κοσόβου, οι οποίοι με παράνομους τρόπους εισέρχονται σε χώρες - μέλη της, κυρίως στην Ουγγαρία, όπου φέτος, τον Ιανουάριο, 10.000 μετανάστες από το Κόσοβο κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου, ενώ πέρσι ολόκληρο τον χρόνο είχαν κατατεθεί 6.000 αιτήσεις για άσυλο από κατοίκους του Κοσόβου.

Το μεταναστευτικό κύμα από το Κόσοβο ακολούθησε μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών με τους οποίους δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους του Κοσόβου να φθάνουν στα σύνορα της ΕΕ, μέσω της Σερβίας. Το φαινόμενο εντάθηκε σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής και μαζικών διαμαρτυριών για τη φτώχεια, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και τη διαφθορά, αναφέρει το Reuters.

Ανησυχία για το φαινόμενο της μαζικής εξόδου κατοίκων του Κοσόβου εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι -Μουν.

Εκπρόσωποι της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) επισκέφθηκαν κέντρα υποδοχής στην Ουγγαρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η πλειοψηφία των πολιτών του Κοσόβου, με τους οποίους συζήτησαν, είπαν ότι έφυγαν, λόγω της ακραίας φτώχειας και της πλήρους απουσίας προοπτικής, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNHCR στη Βουδαπέστη.

Το υπουργείο Παιδείας του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τους τελευταίους μήνες 5.200 μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο για να εγγραφούν σε σχολεία κάποιας δυτικής χώρας, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα.

"Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας, πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο. Ήδη 5.200 μαθητές από το Κόσοβο έχουν μεταναστεύσει" είπε ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Αζέμ Γκούρι.

"Ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός, επειδή καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που φεύγουν από το Κόσοβο. Επιπλέον τα στοιχεία αυτά αφορούν κυρίως τους μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του δημοτικού" διευκρίνισε.

Με βάση τον αριθμό των μαθητών που εγκατέλειψαν το σχολείο, τα πρωτεία έχουν οι πόλεις: Πρίστινα, Ουρόσεβατς, Ποντούγιεβο, Βούτσιτρν, Σρμπιτσα, Όμπιλιτς, Κάτσανικ, Ίστοκ, Στίμλιε, Τζακόβιτσα και Γκνίλανε.

Από τους σταθμούς λεωφορείων της Πρίστινας, του Γκνίλανε και του Ουρόσεβατς, κάθε βράδυ αναχωρούν 10 λεωφορεία, στα οποία επιβιβάζονται κάτοικοι του Κοσόβου, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Κάτοικοι του Κοσόβου ήταν η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, τον Ιανουάριο και η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ στα μέσα του περασμένου μήνα ζήτησε αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για τις αιτήσεις.

Τόνισε ότι επιθυμεί να εισαχθεί ταχύτερη διαδικασία διευθέτησης των αιτημάτων πολιτών που προέρχονται από τις αποκαλούμενες "μη ασφαλείς χώρες", στις οποίες συγκαταλέγεται και το Κόσοβο, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην παραμένουν στην Αυστρία.

Η κ. Μικλ Λάιτνερ εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Κόσοβο που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστρία οφείλεται στο γεγονός ότι "δίνονται στους ανθρώπους ψεύτικες υποσχέσεις".

"Πρέπει επειγόντως να εισάγουμε άμεσες διαδικασίες λήψης απόφασης για τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι μετανάστες θα μπλοκάρουν το σύστημα για τα πρόσωπα που φεύγουν από εμπόλεμες περιοχές" υπογράμμισε.

Πολίτες του Κοσόβου, το 2014 υπέβαλαν 8.9323 αιτήσεις χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, ποσοστό αυξημένο κατά 101% σε σύγκριση με το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 700.000 - 800.000 πολίτες του Κοσόβου ζουν ήδη και εργάζονται στη δυτική Ευρώπη, κυρίως στην Ελβετία και στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χισένι είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα, κλείνοντας απλά τους δρόμους στις συνοριακές διαβάσεις, αλλά τότε θα γινόταν αποδέκτης κατηγοριών για παραβίαση θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα