Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Στ. Ζένιος

Για «διαχειριστική λογική διεκπεραίωσης διαδικασιών, αντί χάραξης πολιτικής και επηρεασμού αποφάσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» επικρίνει την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο καθηγητής Οικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη την παραίτησή του από μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
της Τράπεζας. Ο κ. Ζένιος, είπε ότι είχε διατυπώσει γραπτώς τις απόψεις του προς την κ. Γιωρκάτζη από τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Ζένιος, ο οποίος είναι επίσης senior fellow (ανώτερος συνεργάτης) στο Wharton School, USA και πρόεδρος των πρυτάνεων των πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, δήλωσε ότι παραιτείται, διότι, όπως υποστήριξε, «η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας έχει πληγεί με χειρισμούς της διοικήτριας που είτε είναι, είτε φαίνεται να είναι, εκβιαστικοί προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Η συλλογή στοιχείων για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων έχει νόημα, σημείωσε, όταν γίνεται συστηματικά, για όλες τις τράπεζες, και για όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. «Δεν νοείται να γίνεται επιλεκτικά, όποτε ο διοικητής αντιμετωπίζει δυσκολίες». Επίσης, δήλωσε ότι δεν νοείται να χειρίζεται η Αρχή Εξυγίανσης θέματα που φέρνουν σε σύγκρουση τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας «με οικονομικά συμφέροντα της ίδιας και συγγενικών προσώπων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, όταν η διοικήτρια «αμφισβητείται λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και αδέξιων χειρισμών είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτελέσει η Τράπεζα το έργο της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της πολιτείας». Ο κ. Ζένιος επέρριψε ευθύνες και στον υπουργό Οικονομικών. Επίσης, αποκάλυψε ότι απορρίφθηκε γραπτή εισήγησή του για τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την υπόθεση της τράπεζας FBME. «Oι εκτελεστικοί σύμβουλοι από κοινού με τη διοικητή αποφάσισαν πώς να χειριστούν την FBME και ανησυχώ πολύ για τους χειρισμούς» είπε.

Ο κ. Ζένιος δήλωσε ότι εισηγήθηκε η Κεντρική Τράπεζα να παύσει να είναι «ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή» και να περάσει σε μια κολεγιακή μορφή διακυβέρνησης με Εκτελεστική Επιτροπή και πλήρη ανεξαρτησία των μη εκτελεστικών συμβούλων. Τέτοιες μορφές, πρόσθεσε, εμφανίζονται με το Court of Directors της Τράπεζας της Αγγλίας και το Executive Board της Γερμανικής Bundesbank.

Η κρίση της Κεντρικής Τράπεζας είναι χρόνια και εικονογραφεί «την ευρύτερη παθογένεια του δημόσιου βίου, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή, την ατιμωρησία, την πολιτική υποανάπτυξη και τη σαθρότητα των θεσμών» σημείωσε ο κ. Ζένιος.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι διαπιστώνει πως η αναγέννηση, που τόσο ποθεί ο κυπριακός λαός, «είναι ανέφικτη όσο η κυρίαρχη νοοτροπία, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, παραμένει η ίδια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα