Κίνα: Πολιτική λύση για τη Συρία

Η κυβέρνηση της Κίνας «ελπίζει» ότι οι συνομιλίες με μια απεσταλμένη της κυβέρνησης της Συρίας κι η ενδεχόμενη επίσκεψη εκπροσώπων της αντιπολίτευσης θα συμβάλλουν να υπάρξει μια πολιτική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, στη συνεχιζόμενη σύρραξη, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Η εφημερίδα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας, προειδοποίησε ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει σε μια νέα,
ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Μέχρι στιγμής, τα κινεζικά ΜΜΕ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις επαφές που έχει η Μπουτάινα Σαάμπαν, απεσταλμένη της συριακής κυβέρνησης, στο Πεκίνο.

Η «καθυστέρηση» στην διαδικασία αναζήτησης και εφαρμογής «μιας πολιτικής λύσης στο συριακό ζήτημα θα ωθήσει τη χώρα σε έναν ακόμα πιο βίαιο εμφύλιο πόλεμο και θα επιδεινώσει την αναταραχή στην Μέση Ανατολή», ανέφερε η εφημερίδα. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Κίνα προσκάλεσε την ειδική απεσταλμένη του Σύρου προέδρου να επισκεφθεί την Κίνα και επίσης εξετάζει να προσκαλέσει σύντομα οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. . . αυτή είναι η τελευταία διπλωματική προσπάθεια της Κίνας για να προωθήσει μια πολιτική λύση», ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα στη Λαϊκή Ημερησία.

Το σχόλιο της εφημερίδας, που γενικά αντανακλά με αρκετή πιστότητα τις απόψεις της κυβέρνησης της Κίνας, δείχνει ότι το Πεκίνο συνεχίζει να απορρίπτει τις προτάσεις δυτικών αλλά και αρκετών αραβικών κυβερνήσεων για την λήψη σκληρότερων μέτρων σε βάρος της κυβέρνησης στην Δαμασκό.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) αναμένεται εντός της ημέρας σήμερα να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις τάξεις του, παρά τις ενστάσεις του Ιράν, συμμάχου-κλειδί του Άσαντ.

Οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.

Η Κίνα και η Ρωσία, εκτός του Ιράν, είναι οι βασικοί σύμμαχοι της Συρίας και έχουν ασκήσει βέτο στα σχέδια αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του Άσαντ. Αν και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Πεκίνο θεωρεί ότι οι προτάσεις του είναι εφαρμόσιμες και μπορούν να συμβάλλουν στον τερματισμό της όλο και πιο αιματηρής σύρραξης.

Η Λαϊκή Ημερησία παράλληλα επισήμανε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τη συριακή κρίση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

«Το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων της Συρίας βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού», ανέφερε. «Αλλά δεν μπορεί να μείνει χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. . . ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας». Οι εκκλήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων «διέλυσαν την ενότητα» στο ΣΑ και υπέσκαψαν τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Άναν, σημείωσε ακόμα.

Χθες η Κίνα υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα