Κατάπαυση πυρός μετά το ολονύκτιο σφοροκόπημα

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας όπου έφτασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους, έπειτα από ολονύκτιους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον 130 στόχων και την εκτόξευση 11 ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, ο οποίος θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για εκεχειρία, έφθασε στη
Γάζα εισερχόμενος από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, προχωρώντας και σε χερσαίες επιχειρήσεις, μετά την εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά από το 1991. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ενέκρινε την ανάκληση έως και 30.000 εφέδρων.

Η Γάζα δέχεται τη σφοδρότερη ισραηλινή επίθεση από το 2009. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς, έγιναν 130 επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας, ενώ δέχθηκαν δεκάδες πλήγματα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καταστράφηκαν πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, Άνταμ Αμπού Σελμίγια, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίσθηκαν.

Χθες σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ, καθώς εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα ρουκέτες. Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να έχει αναλάβει η Ισλαμική Τζιχάντ.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της βίας.

'Εκκληση στις χώρες που έχουν επαφές με τη Χαμάς να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους, απηύθυνε η Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

«Καλέσαμε όσους έχουν κάποιο βαθμό επιρροής στη Χαμάς, όπως την Τουρκία, την Αίγυπτο και ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή ώστε να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο Ρόουντς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου ξεκίνησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώ την περιοχή αναμένεται να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου.

Την «έντονη ανησυχία του» για την έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη.

Ο κ. Κάμερον ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ο Κάμερον υπενθύμισε στον Νετανιάχου τη δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος είπε ότι «η Χαμάς είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα