Κάλεσμα Ραχόι στις ισχυρές οικονομικά χώρες

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα τις οικονομικά ισχυρές χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για το καλό της παγκόσμιαςκοινότητας.

«Η Ισπανία σήμερα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει επεκτατική οικονομική πολιτική. Όμως πιστεύω πως, εάν υπάρχουν χώρες πουμπορούν να το πράξουν, τότε θα πρέπει να το κάνουν πάραυτα», επισήμανε οΡαχόι, υπονοώντας τη Γερμανία, βασική οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ.

ΟΡαχόι έκανε την προτροπή αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλάι του προέδρου της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της

Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής (CELAC), και της ΕΕ που ξεκινά αύριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται στη Χιλή αύριο, είχε δηλώσει νωρίτερα εντός της εβδομάδος στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός πως ακόμη κι οι χώρες που ακολουθούν προγράμματα αυστηρής λιτότητας δεν θα πρέπει να παραμελούν την ανάπτυξη.

ΟΡαχόι πρόσθεσε πως η μείωση του δημοσίου ελλείμματος είναι σήμερα η πρώτιστη προτεραιότητά της κυβέρνησής του, και πως η «ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» θα ακολουθήσουν στο επόμενο στάδιο. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε» την δρομολογημένη πορεία των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, η πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο έχει τεθεί από σήμερα σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας ενόψει τηςΣυνόδου της ΕΕ/CELAC, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, υπό τον τίτλο «Συμμαχία για την Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Περίπου5.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη πρωτεύουσα της Χιλής, στους οποίους έχει προστεθεί κι ένα σύνταγμα επίλεκτων δυνάμεων του στρατού, το οποίο έχει πάρει θέσεις γύρω από το προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα και στον τομέα του Εσπάσιο Ριέσκο, όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο στο οποίο θα διεξαχθεί η Σύνοδος, σε απόσταση 20 χλμ. βορείως του Σαντιάγο.

Πολλά αστυνομικά οδοφράγματα έχουν στηθεί μέχρι το συνεδριακό κέντρο, το οποίο προστατεύεται από ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και περιπόλους της έφιππης αστυνομίας-μία κινητοποίηση που θεωρείται ως η σημαντικότερη έπειτα από εκείνη για την επίσκεψη του ΠάπαΙωάννη-Παύλου το 1987, όταν ακόμη βρισκόταν στην εξουσία ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Στη διάρκεια της συνόδου, που θα διαρκέσει 24ώρες και θα καλυφθεί από 1.500 δημοσιογράφους και φωτογράφους, ο Πινιέρα θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας της CELAC (στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου, πλην των ΗΠΑ και τουΚαναδά) στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος αναμένεται στο Σαντιάγο απόψε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα