Ιταλία: Ένταση στην κυβερνητική πλειοψηφία

Ένταση επικρατεί στις τάξεις της κυβερνητικής συμμαχίας, λόγω της επικείμενης ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Μπερλουσκόνι-Μέντιατσετ, ενώ δεν έχει κοπάσει ο απόηχος της υποβάθμισης από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου της Ρώμης να εξετάσει την υπόθεση του τηλεοπτικού ομίλου Μέντιασετ -στην οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για φορολογική απάτη- την 30ή Ιουλίου κι όχι τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά, αποτελεί αιτία προστριβών στην κυβερνητική συμμαχία.

Η κεντροδεξιά-σε ένδειξη

αλληλεγγύης προς τον Μπερλουσκόνι- ζήτησε την διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τρεις ημέρες, κάνοντας λόγο για μια «αναγκαία παύση περισυλλογής και προβληματισμού». Οι πρώτες αντιδράσεις της κεντροαριστεράς, όμως, είναι αρνητικές. «Η βουλή και η γερουσία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διακόψουν τις εργασίες τους», δήλωσε ο πρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος», Λουίτζι Τζάντα.

Παράλληλα, οι κεντροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μην πάρουν μέρος στην προγραμματική σύσκεψη που αναμένεται να αρχίσει σε λίγο (15:00, ώρα Ελλάδος) με στόχο την εξεύρεση λύσης όσον αφορά το φόρο για την πρώτη κατοικία.

Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόκειται να παρέμβει στην βουλή της Ρώμης για να πληροφορήσει το σώμα σχετικά με την οικονομική πολιτική του. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να αναφερθεί στην χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, από μέρους του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.

«Η Ιταλία έχει ακόμη μπροστά της μιας σημαντική περίοδο μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε, πριν λίγο, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον των μελών της Τραπεζικής Ένωσης Ιταλίας ABI.

Ο Λέτα κάλεσε τις ιταλικές τράπεζες «να χορηγούν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, διότι μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη» προσθέτοντας ότι «επείγει, παράλληλα, η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πάντως ότι παρά την χθεσινή υποβάθμιση της χώρας από τον S&P, το «σπρεντ» έχει διαμορφωθεί σήμερα στις 280 μονάδες βάσης, επίπεδο που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης κατάφερε να διαθέσει στην αγορά ομόλογα του ιταλικού δημοσίου συνολικής αξίας 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, «χωρίς να καταγραφεί ουσιαστική μείωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών», σχολίασε η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Σακομάνι για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας

Επανήλθε στο θέμα της χθεσινής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από μέρους του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's ο υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι.

«Η υποβάθμιση αυτή βασίζεται σε τεχνική απομόνωση στοιχείων του παρελθόντος, με ελάχιστη ή ιδιαίτερα περιορισμένη αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Φ. Σακομάνι «η συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό», από την στιγμή που «οι αποφάσεις τους μπορεί να έχουν αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της χώρας «πρόκειται να αξιοποιήσει μέρος της δημόσιας περιουσίας για να καταφέρει να πετύχει την αποτελεσματική μείωση του δημόσιου χρέους» και «να αποφασίσει όσο πιο σύντομα γίνεται, αν θα πρέπει να καταργηθεί οριστικά ο φόρος στην πρώτη κατοικία και να μην εφαρμοσθεί παράλληλα η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 20% στο 21%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα